Zakrivljeni neboder u Vankuveru; Foto: Ema Peter
Svetski projekti

Komšije srećne: Oblik ove kule formiran je tako da zgradama iza ne kvari poglede

Slavni japanski arhitekta Kengo Kuma napravio je džentlmenski potez tako što je kreirao zgradu koja omogućava komšijama da i dalje uživaju u pogledu.

Svedoci smo brojnih primera kako nove zgrade zaklanjaju stare i uništavaju im poglede. Međutim, ne i u ovom primeru.

Japanski arhitektonski studio Kengo Kuma & Associates potpisuje projekat objekta Alberni, nebodera od 43 sprata koji je smešten u centru Vankuvera, na njegovom priobalju.

Ono što je odmah upada u oči jeste zakrivljena struktura nebodera koja formira masu koja se lučno udaljava od ulice, da bi zatim počela da se uzdiže i ispravlja u blizini vrha.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Čuvanje pogleda komšijama

Arhitekte su se odlučile na kreiranje ovakve forme ne samo da bi prirodna svetlost mogla da prodre dublje do svih stanova u neboderu, već i kako bi postojećim zgradama u bloku sačuvao poglede.

Zakrivljenje takođe omogućava i da svaki stan u zgradi ima uvučeni balkon, kao i da vazduh struji kroz zgradu.

„Rezultat je skulpturalan i ikoničan, ističe se na horizontu, ali istovremeno i proizilazi iz komšijskih i iskustvenih razloga.“ , rekao je Kengo Kuma za Dezeen.

Foto: Ema Peter
Foto: Ema Peter
Foto: Ema Peter
Foto: Ema Peter

Paneli su na slojevit način kreirali fasadu, stvarajući vizuelni uzorak koji podseća na patchwork tehniku.

Bočne i gornje strane konstrukcije izvedene su u kombinaciji stakla i aluminijumskih panela, dok stanovi u okviru zakrivljenja imaju dugačke balkone kombinovane sa drvenim detaljima.

Paneli su na slojevit način kreirali fasadu, stvarajući vizuelni uzorak koji podseća na patchwork tehniku.

Prema rečima arhitekata, neboder je dizajniran da odgovori na obrise Vankuvera, koji je poznat po intenzivnom prisustvu nebodera obloženih staklom.

Carstvo metala i drveta

„Ujednačenost materijalnosti nebodera u Vankuveru je i njegova snaga, te tako postoji karakterističan, jedinstven gradski pejzaž, uz mogućnost da se pruži i nešto drugačije.“

Arhitekte su u svom projektu težile da kreiraju neboder čija je izdužena masa napravljena od manjih komada, a da se pritom kako kažu „drže carstva metala i drveta“.

„Toranj ne koristi staklo kao materijal koji definiše masu, već više kao praktično kućište, te za dizajn staklo konceptualno i „ne postoji“.“

Foto: Ema Peter
Foto: Ema Peter
Foto: Ema Peter
Foto: Ema Peter

Kumin klavir u centru pažnje

Konstruktivne grede se protežu preko ulazne partije i spajaju se sa zemljom, stvarajući zatvoreni prostor u kom su kreirani amfiteatar i vrt.

U centralnom delu amfiteatra smešten je i klavir koji je dizajnirao Kengo Kuma, što predstavlja element saradnje svih projekata koje sprovodi investitor Westbank, a koji je vodio i projekat Alberni.

Prema Kuminim rečima ovaj poluzatvoreni prostor trebalo je da funkcioniše kao predvorje za zgradu.

„Umesto ograde, ulaz je oblak tankih, lakih elemenata koji lebde iznad prostora za izvođenje.“

Foto: Ema Peter

Iznad amfiteatra i u unutrašnjosti prostora sa bazenom nalazi se skulptura koja podseća na „kigumi“

Iznad amfiteatra i u unutrašnjosti prostora sa bazenom nalazi se skulptura koja podseća na „kigumi“, delo japanskog stolarstva. Ipak, zbog protivpožarnih uslova, skulptura je napravljena od aluminijuma, tretiranog na način da izgleda kao drvo.

Partner KKAA, Balazs Bognar rekao je da je studio prvobitno želeo da koristi drvo i da je „bol u srcu zbog odustajanja od ovog materijala predstavljao izazov“.

Foto: Ema Peter

Velika zgrada od manjih komada

Unutrašnjost javnih prostora uređena je na minimalistički način, sa detaljima od kamena i drveta koji upućuju na spoljašnjost nebodera.

U javne prostorije uključeni su bazen, muzička soba, a planirano je i otvaranje japanskog restorana.

Kuma je istakao da je struktura u skladu sa većim obimom njegovog dosadašnjeg rada, koji pokazuje kako se velike zgrade mogu napraviti od serije „manjih komada“.

Arhitekta je istakao da za njega i njegov tim zgrada ne predstavlja samostalni objekat, već je to niz odnosa omogućenih arhitektonskim akcijama, te tako neki vide samo zgradu a mi vidimo veze i aktivnosti.

Foto: Ema Peter
Faktografija
naziv objekta:

Alberni

mesto:

Vankuver, Kanada

investitor:

Westbank

fotografija:

Ema Peter

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Aleksandar

    Da ne bi ovog teksta i dalje bih se pitao zasto napavise tako ruznu zgradu. Definitivno se izdvaja od okruzenja,l i prilicno nakaradno izgleda.

  2. Dušan

    Po difoltu, to će kad tad da se skrja (slomi), a neka alu. letva će se otkačiti iznad bazena, i pasti nekom na glavu, sa smrtnim ishodom! Izmišljotina i tvorevina opasna po život, kako za stanare, tako i za bližu okolinu!

Оставите одговор

Obavezna polja *