Minimalistički rezidencijalni objekat dobro je ušuškan u zelenilu sa svih strana, uključujući i ravan betonski krov koji je zapravo sasvim običan travnjak.

Ova kuća delo je brazilskog studija MK27 na čelu sa arhitektom Marciom Koganom i nosi naziv Planar House. Kako kažu arhitekte koje potpisuju ovaj projekat, u pitanju je „radikalna vežba u horizontalnosti, inače aspektu arhitekture koji se obično istražuje u studijama.“ Drugim rečima, u pitanju je direktan prenos teorijskog znanja u praksu, i to na retko viđen način.

Krov sa pravom travom idealan je za izležavanje

Najimpozantniji deo ove dobro ušuškane minimalističke kuće predstavlja njen ravan krov koji na sebi nosi dodatan teret – pravi zeleni travnjak. Krov se u nekim delovima naslanja na stubove, dok u drugim leže na zidove.

Zbog nesvakidašnjeg urešenja, krov na neki način predstavlja petu fasadu objekta zbog čega su posebno interesante fotografije objekta napravljene iz vazduha.

Zeleni krov zapravo nije jedino ekološko rešenje uključeno u objekat. Dezeen otkriva da se u njegovom sklopu nalaze se i solarni paneli, bogata bašta i prirodni bazen.

Dizajn enterijera za sve generacije

Sama kuća broji 1.000 kvadrata podeljenih u dve celine okrenutih ka jugu. U prvoj celini nalaze se pomoćne prostorije poput dečje sobe za igranje, skladišta, kuhinje i sobne teretane. Druga celina je predviđena za opuštanje pa se tamo, jedna za drugom, nalazi pet spavaćih soba. Materijali uključeni u enterijer su mahom prirodni, kao što su drvo i beton. Velike dnevne sobe mogu u potpunosti da se otvore ka vrtu zahvaljujući jednostavnim kliznim vratima, što celoj kući omogućava da „diše“.

Cigla vodi glavnu reč

Strana kuće na kojoj se nalaze spavaće sobe ograđena je valovitim zidom od cigle sa šavom koji je delom konkavan a delom konveksan. Oblik zida u potpunom je kontrastu u odnosu na pravolinijsku strukturu glavnog objekta.

Zanimljiv je i ulaz sa bočne strane kuće koji zapravo prestavlja udubljenje u brdašcu pored glavnog objekta. Na toj strani se nalaze i suptilne betonske stepenice koje vode do bazena.

Grafičke podloge:

Osnova
Osnova
Presek
Presek

Fotografije: Fernando Guerra

Kad ste već ovde…