Novi objekti

Na mestu subotičke kasarne niče potpuno novo naselje

Prostor nekadašnje kasarne Kosta Nađ, jedne od mnogih čije su prostorije ostale prazne nakon iseljenja vojske, mogao bi uskoro da postane veliko gradilište na kom bi trebalo da nikne moderan stambeno-poslovni kompleks.

Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje grada Subotice sa gradom Subotica završilo je izradu Plana detaljne regulacije za prostor bivše „prve kasarne“. Bivši vojni objekti prazni su već deset godina, a potencijal napuštene zgrade trebalo bi da se u potpunosti iskoristi građenjem novog kompleksa koji će se sastojati iz pet celina, piše eKapija.

Predviđeno je da se na površini od 13,64 hektara nađu zone javne namene, poslovno-komercijalnih sadržaja, kao i zona višeporodičnog stanovanja sa poslovanjem.

Na površini od 13,64 hektara naći će se javni prostori, poslovni sadržaj, kao i zona višeporodičnog stanovanja.

Ideja je da se budućom prostornom organizacijom obezbedi funkcionalan stambeni i poslovno-komercijalni prostor, ali i da se ozelenjavanjem prostora unutar granica Plana i vizuelnim odlikama oplemeni zapušteni prostor. U zoni javne namene, koja je, kako je navedeno u dokumentaciji, planirana na površini bloka B, predviđena je izgradnja predškolskih ustanova, kompleksa obrazovnog ili univerzitetskog centra, objekata za sport i rekreaciju i, eventualno, ugostiteljskih objekata.

Plan predviđa gradnju kompleksa predškolske ustanove na površini od 4.500 m2, centra osnovnog ili srednjeg obrazovanja na 5.000 m2, kao i kompleksa Univerzitetskog centra na parceli od oko 5.000 m2.

Novi obrazovni centri za Suboticu

Postojeći objekti srednjih škola u Subotici su, navodi se u dokumentaciji, neodržavani dugi niz godina i potrebno je adaptacijom ili dogradnjom objekata osavremeniti prostor, ali i obezbediti fiskulturne sale ili otvorene sportske terene, koje mnoge škole u Subotici nemaju. Upravo prostori nekadašnjih spavaona bivše kasarne u centralnoj zoni kompleksa mogu postati novi obrazovni centri. Objekat bivše vojne spavaone u bloku B, kategorisan kao kulturno dobro, planiran je da se prenameni u visokoškolsku obrazovnu ustanovu.

Zona poslovno-komercijalnih sadržaja prostire se na površini bloka A, nekadašnjeg Generalštaba, čijom se rekonstrukcijom ili nadogradnjom planira izgradnja poslovno-komercijalnog objekta, namenjen uglavnom tercijarnom sektoru – ugostiteljstvu, trgovini, poslovanju, turizmu i bankarstvu. Takođe, dozvoljena je izgradnja objekata sporta i rekreacije kao kompatibilne namene. Unutar te zone je strogo zabranjena izgradnja stambenih, proizvodnih i skladišnih objekata.

Blokovi C, D i E predviđeni su za zonu višeporodičnog stanovanja sa poslovanjem gde je planirana izgradnja urbanog ambijenta, koji će, kako se predviđa u dokumentaciji, oplemeniti prostor.

Na putu ka Paliću

Lokacija bivše kasarne Kosta Nađ izuzetno je povoljna i atraktivna – nalazi se na putu prema Paliću. Oivičena je Ulicom Partizanskih baza sa jugozapada, Ulicom Segedinski put sa jugoistoka, Ulicom Jug Bogdana sa severoistoka i Ulicom Vuka Mandušića sa severozapada.

Kasarna je, inače, 2015. godine postala gradsko vlasništvo, kada je grad sa Ministarstvom odbrane potpisao kupoprodajni ugovor u vrednosti od oko 3 miliona evra.

Foto: via eKapija

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *