Želja klijenta bila je da se dobije otvoreni prostor u kojem kretanje nije ometano preprekama. Pogledajte kako je to postignuto.

Stan smešten u najužem gradskom jezgu Barselone ima površinu od 50 metara kvadratnih, a želja vlasnice bila je da se izbegne klasičan plan organizacije prostora kao i da on bude što fleksibilniji.

Zadatak arhitektonske firme GokoStudio bio je da prostor organizuju tako da njegova vlasnica u njemu ima mesto za odmaranje, prostor za rad, kao i prostor u kom će ugostiti svoje prijatelje i sve to bez jasnih granica koje određuju specifičnu namenu pojedinačnih zona.

Ideja je bila stvoriti različite zone bez uspostavljanja hijerarhije među njima, već organizovati slobodan prostor u kom će ljudi u potpunosti biti rasterećeni i moći da žive svoj život.

Osnova u obliku slova „U“ omogućila je slobodan protok i oslobađanje prostora od suvišnih pregrada.

Osnova u obliku slova „U“ omogućila je slobodan protok i oslobađanje prostora od suvišnih pregrada. Zakrivljenost koju je pružila ovakva forma osnove smanjila je osećaj jedinstvenog prostora i omogućila da svaka zona dobije svoju intimnost.

Osnova stana

Ipak, u svom ovom slobodnom prostori bilo je potrebno organizovati u noćnu zonu namenjenu spavanju.

Balans između organizovanja otvorenog koncepta i spavaće zone postignut je lokacijom prolaznog garderobera, odnosno kupatila.

Pozicioniranjem prolaznog garderobera, odnosno, kupatila odvajen je mirni od bučnog dela stana.

Prolazni garderober stvara vezu između spavaće sobe i kupatila, tako da kupatilo može sa strane ka ulaznoj zoni u stan, neometano funkcionisati i kao toalet.

Osim podužne organizacije garderobera, i kuhinja je oformljena na sličan način – ne izlazeći suviše u prostor.

Kombinacija drvenog poda i belih zidova čini prostor prozračnim i prijatnim za boravak.

Nekoliko umetničkih dela i detalja u enterijeru, koji odražavaju kolumbijsku kulturu, razbijaju jednostavnost prostora i daju mu karakter.

Foto: Valentin Hincu via V2com