Nameštaj i oprema

Cene unutrašnjih vrata i način njihove ugradnje

Formiranje cene unutrašnjih vrata zavisi od niza faktora. Saznajte kako da platite što manje a dobijete što više!

Unutrašnja vrata mogu se nabaviti u standardnim dimenzijama ili izraditi po meri, to jest, po dimenziji otvora. Vrata koja se prave po meri skuplja su, naravno, od onih koja se kupuju gotova po lancima građevinskog materijala. Međutim, to nije jedina razlika koja utiče na formiranje njihove cene.

Cene vrata koje se izrađuju po meri kreću se od 150 evra po komadu, za najjednostavnije krilo bez detalja, pa čak do 500 evra po komadu što je cena za vrata bogatijeg izgleda (dosta detalja, lajsni) izvedena od furnira egzotičnih vrsta drveta.

Izvedeni projekat Gradnja.rs

Treba napomenuti da i visina vrata može da utiče na cenu. Vrata standardnih visina (200 cm visina krila vrata, 210 cm visina s pervajzom, to jest, visina otvora 206 cm od gotovog poda) jeftinija su onih gde je visina krila 210 cm zbog boljeg iskorišćenja materijala jer izlazi iz standardnih dimenzija MDF ploča.

Takođe, vrata izvedena u furniru skuplja su od onih izvedenih u bojenom MDF-u. Ako uporedimo cene vrata od bojenog MDFa, cenu može da podigne ukoliko se odlučite za visoki sjaj vrata naspram istih u mat verziji.

Cena vrata na slikama od bojenog MDF-a iznosila je 295 evra. Visina vrata je nešto veća od standarda, 220 cm što doprinosi njegovom luksuznom i raskošnom izgledu.

 

Montažu vrata uglavnom izvodi firma koja ih je i proizvela i ona ulazi u cenu vrata dok se kvake uglavnom naplaćuju posebno.

Pogledajte kako se vrši montaža vrata u bojenom MDF-u sa tri vizuelne podele na frontu izvedene lajsnama.

Način ugradnje unutrašnjih vrata pravljenih po meri

Krilo i štok, napravljene po meri, postavite u zid. Proverite smer otvaranja!

montaza-vrata-1

ugradnja-vrata

Na podu između okvira i zida postavite potporne letvice i proverite vertikalnost rama uz pomoć libele.

montaza-vrata-2

Obratite pažnju da gornje i donje dimenzije rama budu jednake. Štelovanje rama vrata vrši se uz pomoć klinova koji se umeću u prostor između zida i vrata dok se ne dobije idealna pozicija.

montaza-vrata-3

Ovo je jedan od najbitnijih i ujedno najkomplikovanijih koraka ugradnje: Bitno je idealno namestiti ram kako bi krilo vrata lepo leglo, a vrata se lako otvarala i zatvarala.

montaza-vrata-4

Fiksirajte ram pomoćnim potpornim letvicama i još jednom testirajte funkciju otvaranja i zatvaranja kao i vertikalnost rama. Pur penu nanesite u prostor između zida i štoka. Nakon što se ona stvrdne, odrežite višak koji je iscurio.

montaza-vrata-5

Na kraju se stavlja pervajz. Spoj između pervajza i zida koji se pojavio jer zid nije idealno ravan, što je čest slučaj, zatvara se akrilnim silikonom koji se kasnije farba u boju zida.

Ručkice vrata variraju cenom od 10 pa do 50 evra i uglavnom ne ulaze u cenu izvođenja.

Tek nakon postavke pervajza vrata postavljaju se parket lajsne.

Savetuje se da ugradnju vrši dvoje ili više osoba kao i da ovaj postupak prepustite stručnim licima. Predlaže se zaštita parketa prilikom ugradnje vrata kartonom ili filcom.

foto: Gradnja.rs

Firme iz kategorije Stolari:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *