Arhitektura

Ovako će izgledati najveći zdrastveni centar u Kanadi

Sa planiranih 280.000 kvadratnih metara, bolnica u Montrealu ujedno je i jedan od najvećih projekata iz oblasti zdravstva u svetu.

Arhitektonske firme CannonDesign i NEUF architect(e)s predstavile su projekat Centralne univerzitetske bolnice u Montrealu (CHUM). Obzirom da tri postojeće bolnice postaju jedinstveni deo novog projekta, prva faza podrazumeva njihovo osposobljavanje za neometan rad operacionih sala i krila u kojima su smešteni dijagnostika, onkologija i terapeutske sale. U drugoj fazi aktiviraće se i kancelarije, konferencijski centar i ambulanta.

CHUM medicinski kampus 01

Bolnica će se prostorati na čak 280.000 kvadrata i imaće više od 39 operacionih sala i 400 laboratorija.

 

U ovom ogromnom kompleksu na 22 sprata biće organizovano 772 jednokrevetne sobe za pacijente, 39 operacionih sala i više od 400 laboratorija, piše ArchDaily.

CHUM medicinski kampus 02

Kako bi se zbog velike kvadrature izbegla robusnost masivne forme, mnogobrojni javni prostori biće utkani u projekat čineći ga transparentnim i gostoljubivim.

CHUM medicinski kampus 04

Novi medicinski kampus krasiće i trinaest velikih umetničkih dela. Ovakav nesvakidašnji dodatak proizilazi iz zahteva vlade Kvebeka da se 1% budžeta odvojenog za javni razvoj uloži u umetnosti. U ovom slučaju pomenutih jedan posto je premašeno, u cilju da klinika obezbedi što humanije okruženje kako za pacijente, tako i za osoblje.

CHUM medicinski kampus 05

Jedan posto vrednosti projekta uloženo je u umetnost, što je obavezno u državi Kvebek.

 

CHUM medicinski kampus 06

Projekat će početi sa realizacijom sledeće godine.

plan-1500

 

Rendering: CannonDesign/NEUF architect(e)s

Pogledajte i enterijer stomatološke ordinacije u Beogradu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *