Dubai Trade Centre delo je arhitekte Džon R Harisa iz 1979. godine; foto: Shutterstock
Arhitektura

Prva kula u Dubaiju stavljena pod zaštitu države

Pokrenuta je inicijativa za očuvanje moderne baštine grada na pesku, a prva zgrada koja će se naći na spisku je Dubai Trade Centre.

Čelnici Dubaija najavili su da grad planira da sačuva svoje znamenite zgrade iz perioda 60ih i 70ih godina prošlog veka, u okviru inicijative pod nazivom Modern Heritage. Inicijativu su pokrenuli Departman za urbanizam i Departman za arhitektonsko nasleđe s idejom da se adekvatno sačuvaju prve koraci izgradnje grada koji je ni iz čega izrastao na pesku.

Ovim programom zaštitili bi se neki od najznačajnijih objekata stvorenih u prvim etapama rapidne izgradnje grada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a prvi na spisku je Dubai Trade Centre, koji se sa svojih 149 metara visine smatra prvim neboderom Dubaija, piše ArchDaily.

Grad je nikao iz peska pre nepunih 50 godina, a prve zgrade već su se našle pod zaštitom; foto: Fredrik Öhlander on Unsplash

Grad na pesku počeo je sa zaštitom građevina kako bi se sačuvalo arhitektonsko nasleđe.

Dubai Trade Centre je delo arhitekte Džona R Harisa iz 1973, a otvoren je 1979. godine. Ovaj objekat izgrađen je s idejom da uspostavi balans između moderne i lokalne arhitekture. On je predstavljao najviši objekat arapskog sveta narednih dvadeset godina, sve dok nije izgrađen čuveni Burdž El Arab u obliku jedra. Danas se u Dubaiju nalazi više od 150 nebodera, uključujući i najvišu zgradu na svetu Burj Khalifa koja je sa svojih 828 metara viša 5,5 puta od prve kule u Dubaiju.

Objekti koji se nalaze na spisku nakon Dubai Trade Centre su Clock Tower, Al Khuloud Nursery, prva javna biblioteka Dubaija Al Ras Library i Al Baraha Hospital.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *