Ova kućica ima nultu emisija štetnih gasova; foto: Falck/Neste
Izdvojeno, Svetski projekti

Potpuno ekološko rešenje brvnare koja se sastavlja kao slagalica

Konstrukcija ove kućice slična je principu po kojem se prave dečje kolevke. Dakle, bez ikakvih vijaka i šrafova, te se konstrukcija sastavlja poput slagalice.

Finski dizajner Robin Falck projektovao je neobičnu brvnaricu A oblika koja se trenutno nalazi na ostrvu Vallisaari blizu Helsinkija i dostupna je za iznajmljivanje. Kućica je dobila ime Nolla po finskoj reči za nulu budući da objekat neme emisije štetnih gasova.

Drugim rečima, ova zanimljiva kućica je 100 procentno održiva, napravljena od isključivo dugovečnih prirodnih materijala poput borovine i šperploče koja se proizvodi u regionu.

Drvena igračka za odrasle

Zanimljivo je da je konstrukcija napravljena po principu po kojem se prave dečje kolevke. Dakle, bez ikakvih vijaka i šrafova, te se konstrukcija sastavlja poput slagalice. Dodatna prednost je to da vam za sastavljanje nije potrebna nikakva dodatna mašinska oprema, a kućica u celosti bez problema može da se transportuje na bilo koju destinaciju. Podnožje je podesivo, što znači da kabina može da se prilagodi različitim terenima, a ukoliko se neki deo zagubi – nikakav problem! Svaki njen deo je lako iskopirati i napraviti novi od bilo kakvog dostupnog materijala, što Robin Falck smatra glavnom prednošću ovog dizajna.

Nije nikakav problem ako se deo kućice zagubi. Svaki njen deo je lako iskopirati i napraviti novi od bilo kakvog materijala.

Brvnara je izuzetno mala, dimenzija poput neke manje spavaće sobe tako da po određenim karakteristikama i obliku podseća na unapređeni šator. Samim tim, povezanost korisnika s prirodom je podignuta na još viši nivo, a pritom je i front kućice napravljen u potpunosti od stakla kako bi se omogućio neometan pogled na okolinu. Dizajn je uređen u minimalističkom stilu, a za dekoraciju se pobrinula kompanija Stockmann s predmetima iz njihove ekološke kolekcije za uređenje doma.

Pogledajte kako je uređen enterijer u ovoj mini galeriji:

„Sa ovim dizajnom sam želeo da postignem iste svetlosne efekte koje dobijate kada otvorite rajsferšlus od šatora kada se probudite ujutru. Na vama je da odaberete najlepši pogled ka kojem želite da usmerite svoju kuću za odmor“, objašnjava Falck.

Dizajner Robin Falck ispred svoje brvnare

Poljski WC

Ipak, mnogi će primetiti da u ovom smeštaju fale neke stvari, tako da odsedanje u Flackovoj brvnarici definitivno nije za sve. Na primer, ukoliko želite da odete u toalet, to ćete morati da uradite napolju, baš kao i sve ostale higijenske zadatke – baš kao i stari Nordijci.

Putovanje do nule

Električna energija proizvodi se pomoću solarnih panela na krovu, dok šporet radi na obnovljivom dizelu od otpada i ostataka – baš kao i brod koji saobraća između Valisarija i Helsinkija, te i uži centar ovog grada.

Ovo niskougljenično biogorivo razvila je kompanija Neste koja je, između ostalog, finansirala ovaj projekat u okviru kampanje Journey to Zero. Kako piše u njihovom saopštenju, na ovaj način su želeli da istraže mogućnosti održivih opcija za odmor sa minimalnom emisijom. Rešenja koja vidite na ovoj kući primenjiva su i kod drugih objekata za odmor.

Električna energija proizvodi se pomoću solarnih panela na krovu, dok šporet radi na obnovljivom dizelu od otpada i ostataka.

Pogledajte promo video kampanje Journey to zero:

Brvnarica Nola se iznajmljuje preko platforme AirBnB po ceni koja je pristupačna svima, pa je tako i bukirana za celo leto. Ovo je druga mala kuća napravljena po Falckovom dizajnu. Prvu koristi on lično, zove se Nido i smeštena je na istom ostrvu.

Promo fotografije: Falck/Neste

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *