Konkurs za Memorijalni kompleks Cer sa stilizovanim krstom koji bi bio i vidikovac; foto: konkursa dokumentacija
Konkursi

Konkurs za idejno rešenje memorijalnog kompleksa na planini Cer

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije raspisuje otvoreni, projektni, jednostepeni, anonimni urbanističko-arhitektonski konkurs za memorijalni kompleks na planini Cer.

Predmet konkursa je izrada idejnog rešenja predmetnog memorijalnog kompleksa (uži kontekst) i neposredne okoline (širi kontekst) na planini Cer. Cilj je da se aktiviraju svi potencijali ovog prostora i poveća njegova atraktivnost. Od učesnika se očekuje da ponude originalna, funkcionalna i racionalna rešenja, estetski primerena planini Cer.

Uži kontekst – Deo planine Cer, jedna od njenih najviših tačaka, koji je obuhvaćen Konkursom čini šumsko zemljište u vlasništvu JP „Srbijašume“ Beograd, koji bi bio vidljiv sa svih strana iz Republike Srbije i Republike Srpske, sa spomen obeležjem u vidu stilizovanog krsta, koji bi bio i u funkciji vidikovca; javna površina ispred spomen obeležja; objekti kulture-dokumentacioni centar-edukativni centar, muzej Velikog rata; kao i ugostiteljski i prateći objekti. Posebnu pažnju obratiti na trasu Rimskog puta, koja tangira uži obuhvat koji iznosi približno 2 ha.

Širi kontekst – Konkursnim zadatkom je obuhvaćen i prostor u neposrednoj okolini Spomen kompleksa (tj. prethodno opisane lokacije) i obuhvata prostor koji je ograničen postojećom pristupnom, asfaltnom saobraćajnicom, vikend-naseljem „Vodice“, Trojanovim gradom, crkvom Sv. Jovana Šangajskog do Planinarskog doma. Širi kontekst kao neposredno okruženje užeg konteksta definisan je radi povezivanja sa okruženjem u vizuelnom i funkcionalnom smislu. U okviru ovog prostora akcenat treba staviti na reorganizaciju saobraćajnih tokova, sa varijantnim rešenjima (režim saobraćaja i/ili isključiva pešačka zona, rešenje stacionarnog saobraćaja, obnavljanje Rimskog puta) uzimajući u obzir postojeće sadržaje i slično. Obuhvat šireg konteksta je oko 56 ha.

Rokovi

Rok za predaju radova je 16.10.2018. godine do 15.00 časova, bez obzira na način predaje (neposredno ili poštom) u prostorijama Udruženja arhitekata Srbije, Beograd, Kneza Miloša 7a/III.

Žiri

Predsednik žirija
· akademik prof. Branislav Mitrović, arhitekta – predstavnik Sprovodioca konkursa

Članovi žirija
· Mr Đorđe Milić, dipl. prostorni planer – predstavnik Raspisivača konkursa;
· Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice – predstavnik Raspisivača konkursa;
· vanr.prof. Milan Đurić, arhitekta – predstavnik Sprovodioca konkursa;
· vanr.prof. dr Vladimir Milenković, arhitekta – predstavnik Sprovodioca konkursa

Nagrade

Ukoliko do utvrđenog roka pristigne najmanje 6 radova i ukoliko isti zadovoljavaju propozicije konkursa dodeliće se sledeće nagrade u ukupnom iznosu neto nagradnog fonda od 1.550.000,00 prema sledećoj raspodeli:

  • Prva nagrada: 650.000,00 dinara
  • Druga nagrada: 450.000,00 dinara
  • Treća nagrada: 250.000,00 dinara
  • Dva Otkupa od po 100.000,00 dinara

Više informacija o konkursu pronađite ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. bananamen

    A pre par godina se jedna gradjevinska firma iz Sapca vec uveliko hvalila da ce raditi ovaj projekat…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *