Konkursi

Konkurs za uređenje starog centra Sremskih Karlovaca

Međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja dela starog centra Sremskih Karlovaca i njegovog neposrednog okruženja mogao bi biti javno oglašen oko 20. juna.

Priprema programa konkursa se privodi kraju, a u toku je imenovanje članova stručnog žirija. Čim komisija pregleda materijal, konkurs će biti i raspisan. Sremskokarlovačka skupština, sa izuzetkom opozicije, na poslednjem zasedanju dala je zeleno svetlo za raspisivanje ovog konkursa koji treba da ponudi idejna rešenja za organizaciju i uređenje najreprezentativnijeg prostora u Sremskim Karlovcima, odnosno starog centra. Tu se prvenstveno misli na parterno uređenje. Od koknursa se očekuje da da predloge sadržaja u centru, saobraćaja i nivelacije na tom prostoru, rasporeda zelenila, urbanog mobilijara, dekorativne rasvete, kao i za preoblikovanje Stražilovačkog potoka i dva mosta.

Sremski-karlovci-zgrada-opstineKonkursom će biti obuhvaćeni slobodni prostori Trga Branka Radičevića, Trga patrijarha Brankovića, zelena površina između državnog puta prvog reda M-22 i Ulice Ivana Mažuranića, kao i izgrađeni objekti na Trgu patrijarha Brankovića, pri čemu se misli na Sokolski dom, blok sa tržnim centrom i poslovni objekat na Trgu patrijarha Brankovića 4, odnosno nekadašnji Savezni centar za mehanizaciju.

Osim ovim dvama gradskim trgovima, arhitekte i urbanisti treba da se pozabave i prostornim celinama koje se nadovezuju na njih, a od izuzetnog su značaja za sagledavanje istorijskog jezgra sa glavnog putnog pravca.

Reč je o zelenoj površini između državnog puta M-22 i Ulice Ivana Mažuranića sa kompleksom pijace, površine 0,38 hektara, kao i prostoru iza Stefanuma prema Petrovaradinu, površine 1,27 hektara i delu Mažuranićeve ulice od 0,25 hektara, okrenutom prema državnom putu. Ukupna površina prostorne celine koja je obuhvaćena konkursom je 3,24 hektra, odnosno 4,76 ha sa dodatkom, koji čini anketni deo konkursa. U opštinskom budžetu obezbeđeno je 5,5 miliona dinara za njegovu realizaciju, u šta je uračunat i fond za nagrade, a trebalo bi da bude završen do kraja godine.

(Dnevnik)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Karlovcani

    Raduje nas što se planira uređenje šireg centra Sremskih Karlovaca po rešenju međunarodnog konkursa. Međutim, neophodno je izabrati i kvalitetnog izvođača radova, na javnom tenderu, a ne kao što je to do sada bio slučaj!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *