Arhitektura

Umeće nadogradnje: Brvnara na Aljasci visoka 55 metara

Sve je počelo kao obična brvnara sa osnovom 12 sa 12 metara, a sada je ovaj objekat, u neku ruku, arhitektonsko čudo.

Graditelj ove neobične, naslagane konstrukcije je Phillip Weidner, advokat iz mesta Anchorage na Aljasci. Ovaj pomalo ekscentrični stariji gospodin sam sebe naziva „frustriranim arhitektom“, a svoju vikendicu u divljini Aljaske nazvao je Goose creek tower, što bi u prevodu značilo Kula guščijeg potoka.

Goose creek tower 01

Weidner je svoju brvnaru gradio godinama, postavljajući jednu strukturu na drugu. Ova naizgled nasumična nadgradnja, zapravo je konstruktivno i estetski ciljano osmišljen projekat graditelja.

Goose creek tower 02

Svaka od ovih kućica, čiji se obim smanjuje sa porastom visine, povezana je stepeništem i merdevinama i one su zajedno dostigle visinu od skoro 55 metara. Weidner ističe da bi on i dalje nastavio sa izgradnjom, ali da mu to zakon ne dozvoljava, jer federalni vazdušni prostor počinje na 61. metru, piše Designboom.

Goose creek tower 03

Na vrhu ove brvnare-kule proteže se pogled od 360 stepeni i može se sagledati divljina Aljaske na udaljenosti čak i do par stotina kilometara.

Goose creek tower 04

Weidner se do sada bavio izgradnjom brvnare i njenom spratnošću, dok radovi na njenoj unutrašnjosti  tek predstoje.

Goose creek tower 05

Foto: alaska.org

Goose creek tower 06

Nedavno je snimljen i kratak dokumentarac o ovom neobičnom graditeljiu i njegovom dugogodišnjem projektu. Dokumentarac je nazvan We’re not in whoville anymore: welcome to goose creek tower.

Pogledajte dokumetarac o ovoj kuli:

Pogledajte kako izgledaju nadogradnje u Beogradu:

Sazidao kuću na vrhu zgrade u centru Beograda

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *