Planirano je da dvorana bude izgrađena 2032. godine; Render: BIG
Svetski projekti

BIG nije osvojio Beograd ali jeste Prag: Ovako će izgledati filharmonija na Vltavi

Akcenat pobedničkog rešenja nije bio samo na arhitekturi i funkcionisanju zgrade, već i na dizajnu javnih prostora u okolini i dostupnosti obale reke. 

U češkoj prestonici je početkom nedelje obelodanjeno ime pobednika na međunarodnom arhitektonskom konkursu za projekat Vltavske filharmonije, a to je tim danskog studija Bjarke Ingels Group (BIG), koji predvode Bjarke Ingels i Brajan Jang.

Odluku međunarodnog žirija objavio je Grad Prag zajedno sa lokalnim Institutom za planiranje i razvoj (IPR Prague) tokom gala večeri u Centru za arhitekturu i gradsko planiranje (CAMP).

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pobedničko rešenje Bjarke Ingels Group; Render: BIG

Maštovita rešenja za javni prostor

Pobednički projekat modernog muzičkog centra, koji će se graditi u praškim Holešovicama, ne funkcioniše samo kao zgrada za sebe, već donosi i maštovita rešenja za javni prostor, predviđa dostupnost obale reke i otvara spoljne terase dvorane filharmonije, uključujući i krov, svima podjednako.

„Mnogo aspekata je moralo biti uzeto u obzir prilikom odabira pobedničkog dizajna. Lokacija za filharmoniju trenutno komplikuje mogućnost da se ljudi upoznaju umesto da je podstiče, tako da akcenat nije bio samo na arhitekturi i funkcionisanju zgrade, već i na dizajnu javnih prostora u okolini“ – kaže Mihal Sedlaček, predsednik žirija takmičenja.

Projekat će biti izveden u poznatom praškom kvartu Holešovice; Foto: Grad Prag

Sama zgrada filharmonije će biti dostupna iz svih pravaca i nivoa.

Vltavska filharmonija će, dodaje on, postati dinamično središte života u ulici Vltavska – novi gradski park će se protezati istočno od zgrade, južna strana će otvoriti pristup vodi.

„Na zapadnoj strani će se napraviti trg i sa severa će se pružati pogled na novi kvart Bubnji-Zatori. Sama zgrada će biti dostupna iz svih pravaca i nivoa“ – objašnjava Sedlaček.

Na zapadnoj strani Vltavske filharmonije biće napravljen trg; Render: BIG

Do vrha bez ulaska u zgradu

Ambicija Vltavske filharmonije je da privuče ne samo ljubitelje klasične muzike, već i širu publiku. Pobednički projekat studija BIG predviđa izgradnju tri sale, ali u objektu će se nalaziti i muzičko odeljenje i kreativni centar Gradske biblioteke u Pragu.

Takođe, posetioci će moći da se opuste u kafiću ili restoranu na krovu, a mnogi će se svakako uključiti u niz obrazovnih aktivnosti koje se nude.

U slučaju Vltavske filharmonije, krov će biti nastavak javnog prostora trga – stepenasta forma će omogućiti zainteresovanima da se popnu na vrh bez ulaska u zgradu, pa će svi moći da uživaju u jedinstvenom panoramskom pogledu na ceo Prag.

Stepenasta forma objekta omogućiće zainteresovanima da se popnu na vrh bez ulaska u zgradu; Render: BIG

Akcenat će biti stavljen i na implementaciju stakla, koje dominira fasadom zgrade.

Autori projekta se okreću Šumavi, izvorima reke Vltave – odatle treba da dođe drvo koje će biti upotrebljeno za izgradnju objekta.

Drveni plafoni prožimaće se od eksterijera ka unutrašnjosti, simbolično naglašavajući temu otvorenosti Vltavske filharmonije prema okruženju.

Akcenat će biti stavljen i na implementaciju stakla, još jednog elementa tipičnog za Češku, koje dominira fasadom zgrade.

Drveni plafoni prožimaće se od eksterijera ka unutrašnjosti; Render: BIG

I simfoničari žirirali konkurs

Vltavska filharmonija će takođe biti dom dva orkestra – Praškog simfonijskog orkestra FOK i Češke filharmonije, koji će ovde naći adekvatne smeštajne prostore, ali i prostore za proširenje svojih obrazovnih programa za javnost.

U čitav projekt biće uključene i muzičke škole različitih nivoa koje će moći da koriste prostore Vltavske filharmonije za svoju nastavu.

U pripremi arhitektonskog konkursa učestvovali su predstavnici Češke filharmonije i FOK-a, kao i Gradske biblioteke u Pragu, koji su bili pozvani da žiriraju konkurs, čime su mogli da komentarišu potrebe pojedinih entiteta.

Vltavska filharmonija će biti dom Praškog simfonijskog orkestra FOK i Češke filharmonije; Render: BIG

Nova koncertna dvorana trebalo bi da bude završena za deset godina, odnosno 2032.

Nova zgrada Vltavske filharmonije će pomoći da se pokrene transformacija jedne od najvažnijih „brownfield” lokacija u Pragu – na njenom mestu bi trebalo da se izgradi novi kvart Bubnji-Zatori, koji će na kraju postati dom za 25.000 stanovnika u 11.000 stanova.

Početak radova očekuje se 2027. godine, a nova koncertna dvorana bi trebalo da bude završena za deset godina, odnosno 2032.

Kvart u okolini Filharmonije postaće dom za 25.000 stanovnika u 11.000 stanova; Render: BIG

U finalu 19 konkursnih radova

Međunarodni arhitektonski konkurs za projekat Vltavske filharmonije raspisao je Grad Prag zajedno sa Praškim institutom za planiranje i razvoj (IPR Prague) krajem avgusta 2021. godine.

Na konkurs se prijavilo ukupno 115 timova iz 25 zemalja, a unapred je pozvano da učestvuje i 5 renomiranih arhitektonskih studija.

U novembru 2021. međunarodni žiri je proglasio izabrane finaliste – koji su poslali 19 konkursnih radova, a u maju 2022. godine se konačno pojavio i pobednik.

Pored BIG-a, druge firme koje su se visoko rangirale su Barozzi Veiga + Atelier M1, Bevk Perović Arhitekti, Petr Hajek Architekti i Snøhetta.

Idejno rešenje filharmonije koje je osmislila firma Bevk Perović Arhitekti; Render: Bevk Perović Arhitekti

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *