U izradi pobedničkog rešenja učestvovao je i beogradski studio ZABRISKIE
Domaći projekti, Izdvojeno

Zgrada bez prednje i zadnje strane: Ovako će izgledati nova Beogradska filharmonija

Nakon više meseci iščekivanja, biro Amanda Levit Architects iz Londona izabran je za pobednika međunarodnog konkursa za zgradu koncertne dvorane Beogradske filharmonije.

Posle dugotrajnog procesa izbora i u velikoj konkurenciji pristiglih rešenja, britanski studio AL_A izabran je za najboljeg ponuđača na konkursu za arhitektonsko idejno rešenje buduće koncertne dvorane Beogradske filharmonije.

AL_A predvodi međunarodni tim koji uključuje pejzažne projektante firme VDLA (Van Dyke Landscape Architects, Inc.), inženjere portugalske firme AFA Consult i lokalne arhitekte beogradskog studija ZABRISKIE, dok ARUP nastavlja svoju ulogu u domenu akustičnog dizajna.

Kao naredni  korak tim ovog studija će raditi na izradi tehničke dokumentacije, koja je podeljena u  tri faze, u skladu sa Zakonom Republike Srbije o izgradnji i planiranju.

Pristiglo je 37 prijava iz 15 zemalja, a 8 kandidata je pozvano da pređe u sledeću fazu.

Da se podsetimo, dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije, Ivan Tasovac, započeo je rad na ideji nove Koncertne dvorane Beogradske filharmonije pre više od jedne decenije smatrajući je neophodnom ne samo za dalji napredak vodećeg orkestra u regionu, već novim simbolom Beograda i Srbije i tačkom susretanja celoga sveta, navodi se u zvaničnom saopštenju Beogradske filharmonije.

U ime Vlade Srbije u partnerstvu sa Кabinetom premijera, Ministarstvom kulture i informisanja, Gradom Beogradom i Beogradskom filharmonijom, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je 2021. godine pokrenuo međunarodni konkurs za dizajn namenjen najpoznatijim svetskim arhitektonskim firmama. Pristiglo je 37 prijava iz 15 zemalja, a 8 kandidata je pozvano da pređe u sledeću fazu.

Koncertna dvorana od 1.600 mesta

Koncertna dvorana Beogradske filharmonije je izuzetno značajan projekat za grad Beograd i Srbiju. Planirana lokacija objekta je na novom Beogradu pored Palate Srbija u Bloku 13.

Sa više prostorija za izvođenje, održavanje proba i kreativni rad, uključujući simfonijsku koncertnu salu sa 1.600 mesta, dvorana će biti prva te vrste na Balkanu, međunarodno priznata platforma za muzičko izvođenje svetske klase koja će doprineti društvenom, ekonomskom i ekološkom razvoju Srbije.

Zgrada bez prednje i zadnje strane, što rezultira jednom arhitektonskom panoramom.

Кoncertna dvorana Beogradske filharmonije sastoji se od četiri glavne prostorne celine: velike dvorane za koncerte, sale za recitale, kreativnog centra i podijuma – svaki sa drugačijim karakterom, slaveći različite muzičke žanrove, privlačući različitu publiku i podstičući različite aktivnosti.

Ove četiri prostorne celine okružuju društveni prostor koji čini srce Кoncertne dvorane Beogradske filharmonije, sa zajedničkim pomoćnim prostorijama smeštenim ispod novostvorenog gradskog trga.

Кroz ovako uređen prostor stvorena je zgrada bez prednje i zadnje strane, što rezultira jednom arhitektonskom panoramom.

Novi spomenik kulture

Zgrada i novi unutrašnji zajednički društveni prostor okupljaju se pod jedinstvenom nadstrešnicom koja se prostire u kontinuitetu.

„Кroz ovu ekspresivnu formu zgrada govori o kretanju muzike. Materijalnost ovog pokrova stvoriće efekat talasanja koji odražava šarene vode reke Dunav, odražavajući pejzaž koji se menja sa promenom godišnjih doba i nagoveštavajući jedan novi spomenik kulture“ – navodi Amanda Levit o svom konceptu.

Pogledajte listu trenutno aktivnih konkursa:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

9 komentara

 1. miki

  svaka čast! sjajno

 2. arhitekta

  bravo za ZABRISKIE!!

 3. Tronolot

  Nije bas najjasnije zbog čega bi u bloku 13 bila bas filharmonija. Kako se to uklapa u širi urbanistički koncept ako tako nešto u bg uopšte postoji? Koja je potreba praviti veštačko jezero 100 metara od Dunava? Ovaj projekat na slici nema ničeg prepoznatljivog, deluje kao apendiks ili proširenje nekog ozbiljnog projekta.

  1. Marko

   Upravo tako…na jednoj od retkih zelenih povrsina pa makar i neuredjenih oni subodlucili da napravi zgrafu filharmonije…u sta se uklapa u trzni centar ili dva poslovna solitera. Zgrafa spolja vise nego bezlicna i nikakvu estetsku vrednost nema

   1. Arh

    To je neiskoriscena zelena površina na kojoj je planirana izgradnja dugi niz godina, počevši od muzeja revolucije čiji su poluizgrađeni temelji i dalje tu pa sve do filharmonije koja itekako zaslužuje ovakvo mesto.

    1. Z

     To baš i nije zelena površina s obzirom da na njoj stoje dva podzemna i ploča nadzemnog dela nikada izgradjenog muzeja Revolucije…Zašto Filharmonija tu? Zato što je kulturi mesto u centru i zato što je NBG nema dovoljno

  2. Gradjanin

   Mozda je bilja kolacija gde je sada Beograd na vodi, ali eto slučajno i usput smo svi mi dozovolili privatnoj firmi da napravi to sto je napravila nepitajuci ni tebe ni mene šta mi mislimo. Mozda bi tvoja zapažanja bila na mestu da smo se pobunili tamo 2015 na tu temu, ali nismo… Odlična zgrada, parterni pristup još bolji, ništa se ne gubi od zelenila – čak naprotiv, biće oplemenjen intersesantnim pristupom!

 4. branislav

  To je ekološki zločin s predumišljajem.

 5. Ranko

  Sterilno i bez duše….nažalost i ostali radovi nisu bolji, jedino su Portugalci dali spoljno rešenje objekta koje daje neku snagu prostoru i uklapa se u njega…

Оставите одговор

Obavezna polja *