Rendering: Hayri Atat
Svetski projekti

Turski arhitekta menja panoramu Njujorka s amorfnom kulom?

Za razliku od statičnih, geometrijski oblikovanih formi u komšiluku, ovaj neboder na Menhetnu inspirisan je biološkim konceptima anatomije.

Ne, nije u pitanju Zaha Hadid već turski arhitekta! Arhitektonski studio Hayri Atat iz Istanbula predstavio je idejni projekat kule zvane Sarcostyle Tower, koja se gabaritom i proporcijama uklapa u svoje planirano susedstvo, ali ipak značajno razlikuje od konteksta okruženja.

Arhitekte su objekat osmislile kao amorfnu strukturu koja izgleda kao da se upliće sama u sebe i donosi panorami Njujorka jednu potpuno novu dimenziju.

Ovakva amorfna forma učinila je da objekat ima čitav niz šupljina i pomalo sablasnu transparentnost.

Za razliku od statičnih, geometrijski oblikovanih formi, ovaj neboder inspirisan je biološkim konceptima anatomije i ćelija, što zgradi, u gustom gradskom pejzažu Menhetna, daje organsku formu, piše Designboom.

Ovakva amorfna forma učinila je da objekat ima čitav niz šupljina i pomalo sablasnu transparentnost zahvaljujući kojoj se objekat različito interpretira u zavisnosti odakle se posmatra. Iz svakog ugla Sarcostyle Tower izgleda drugačije.

Promenljive perspektive

Amorfni objekat Sarcostyle Tower daje prostoru dinamiku, jer iako miruje, konstantno pruža promenljive perspektive ne samo sopstvenog oblika već i celokupne panorame.

Posebnu pažnja posvećena je noćnom izgledu objekta kada se svetlo preliva preko fasade dajući joj dodatno dozu mistike – kao da je plod mašte Ridlija Skota.

Projekat se za sada nalazi samo u stadijumu koncepta, a da li će postati deo gradske siluete ostaje nam da vidimo u budućnosti.

Projekat turskog arhitektonskog studija Hayri Atat je za sada nalazi samo u stadijumu koncepta, a da li će postati deo gradske siluete ostaje nam da vidimo u budućnosti.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. miki

    meni je ovo iskreno fenomenalno ali realno izgleda u new york-u kao nemanja na savskom trgu! treba vremena da se naviknete verovatno, ne znam….ako je neko video prvi automobil koji levitira neka javi kakav je utisak?

  2. arhitekta

    ovo ne samo da je ružno, nego je i glupo

Ostavite odgovor

Obavezna polja *