Krovna bašta za okupljanja
Domaći projekti, Izdvojeno

Kondominijum u Beški za stanovanje i rad s krovnom baštom

Motiv za oblikovanje arhitekture bio je najjednostavniji tradicionalni oblik kuće, kao simbol porodice, zajedništva i bliskosti.

Vlasnik velikog porodičnog biznis, imao je želju za formiranjem prostora u kojima se istovremeno i živi i radi. Tu želju ispunio je arhitektonski studio Proambo iz Beograda, koji potpisuje projekat kondominijuma u Beški od 697 m2, u kojem su sve porodice organizovane oko istog porodičnog biznisa.

“Motiv je bio najjednostavniji tradicionalni oblik kuće, kao simbol porodice, zajedništva i bliskosti.” – kaže za naš portal arhitekta Dejan Matejić iz Proamba. Time su želeli da potkrepe koncept višeporodičnog stanovanja u okviru jedne familije, jer je ovaj model stanovanja na našim prostorima prisutan još od davnina. Takođe, želja je bila da se formom objekat uklopi u okolinu, ali da se istovremeno pruži inovativni dizajn, koji bi upravo zbog jednostavnosti forme došao do izražaja.

I stanovanje i rad u jednoj zgradi

Motiv je bio najjednostavniji tradicionalni oblik kuće, kao simbol porodice, zajedništva i bliskosti.

Objekat prati linije parcele i pravougaonog je oblika. Ulična fasada je na regulaciji, u ravni sa ogradom, čime se prati tradicija vojvođanske gradnje, dok zadnje dvorište istovremeno pruža mir i privatnost. U prizemlju je smeštena porodična radionica, na spratu se nalaze dve stambene jedinice, a u potkrovlju dve stambene jedinice sa baštom. Krovna bašta orijentisana je ka Dunavu i selu Beška i ona je jedna od najintesatnijih detalja u projektu.

“Ova mala zelena oaza, sa svojim prelepim pogledom na okolni pejzaž, pre svega služi za relaksaciju i okupljanje članova porodice. Zatim, može služiti za pijem poslovnih partnera, pregovore u prirodnom ambijentu, kao i proslave. Namena je multifunkcionalna, a cilj je maksimalna ugodnost i uživanje.” – kaže Dejan Matejić.

Akcenat na zelenilu

Konstrukcija objekta od armiranog betona i čelika, dobiće fasadu od pretežno prirodnih materijala. Dominira zidna opeka u kombinaciji sa akrilnim dekorativnim malterom. Poseban utisak pružaju vertikalni profili od termotretiranog drveta, koji na frontalnoj fasadi imaju ulogu pomerljivih žaluzina, dok na ostalim fasadama predstavljaju fiksni element estetike. Kolorit objekta je topao, u zemljanim tonovima, sa akcentom na zelenilu.

Vertikalni profili od termotretiranog drveta na frontalnoj fasadi imaju ulogu pomerljivih žaluzina.

Zelenilo je organizovano u vidu horizontalnih žardinjera. Postavljeno je ispod prozora i naglašeno je posebnim projektom rasvete.

Zadatak je bio i da se kreiraju zajedničke zelene površine za odmor i druženje koje bi u velikoj meri oplemenile ovakav način života.

Izazovi

“Karakterističan način življenja i aktivnosti koje je trebalo organizovati i uklopiti bili su poseban izazov ali i zadovoljstvo pri projektovanju.” – zaključuje Dejan Matejić za naš portal i dodaje da se početak izgradnje očekuje na proleće 2021. godine.

Faktografija:

 • naziv objekta: Stambeni objekat u Beški
 • mesto: Beška
 • autori projekta: Arhitektonski studio Proambo
 • godina projektovanja: 2020.
 • godina izgradnje: 2021.
 • površina: 697 m2
 • spratnost: PR+1+PK

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. arhitekta

  konačno
  da neko ponudi kvalitet
  a ne samo kvadrate

 2. miki

  kakva fantastična krovna bašta i sjajno rešenje , objekat sa mnogo zelenila, mnogo prirodnog svetla . bešku i inđiju obožavam!

 3. Zoran

  Osnovna skola dobija istureno odeljenje u novom objektu u Beski.
  -Stvarno ne zelim, ali ispada tako, da ovde samo mracim uvek. Ali meni to tako deluje. Iskreno 🙁
  I da, ne viidm bas nista „vojvodjansko“ ovde.
  Ne volem, pa sta sad.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *