Minihome su osmislike arhitekte iz Tim 8 a izvela firma eKuća iz Čačka
Građevinarstvo, Izdvojeno

Ovu domaću kuću mogu izvesti dva majstora za jedan dan

Mini Home predstavlja minimalnu stambenu jedinicu čije su glavne odlike transportabilnost i jednostavnost za sklapanje.

Mini Home je rešenje za socijalno i ekonomski ugrožene grupe, u slučajevima elementarnih nepogoda i migracija koje je osmislio Tim 8 sastavljen od osam master inženjera arhitekture iz Beograda.

Iako je Mini Home dizajniran za rešavanje kriznih situacija, ova jedinica takođe se može koristiti i kao kućica za studenta, kućica za igru u dvorištu, sklonište na nekom udaljenom mestu, smeštajna jedinica na festivalu i u kampovima. Ova stambena jedinica može biti nekome dom, nekome privremeno rešenje, a nekome i stil života.

Konstrukcija kuće je drvena ramovska s ispunama od mineralne vune, dok je fasada bira korisnik prema ličnim afinitetima.

 

Nas je zainteresovalo, pre svega, ko čini ovaj tim i kako su uopšte došli na ideju da ovako nešto rade. Naš sagovornik bila je Jelena Stanković iz Tim 8.

JS: Tim 8 čine osam master inženjera arhitekture: Ana Dušmanović, Jelena Kojić, Jelena Stanković, Maja Kopta, Stefan Milićević, Mihailo Sladoje, Nikola Arsić i Tijana Savić. Okupili smo se 2014. godine kada smo zajedno učestvovali u jednoj radionici na fakultetu koja je imala za cilj pomoć ugroženima nakon poplava, projektovanjem privremenih kuća. Tada smo shvatili da dobro funkcionišemo zajedno i da delimo ista interesovanja.

Tim8 je u protekle dve godine stekao više nagrada iz oblasti arhitekture i učestvovao na nekoliko izložbi. Prvenstveno, baveći se temom privremenog stanovanja, nosioci smo nagrade Salona arhitekture 2016 u kategoriji eksperiment i istraživanje, kao i priznanja fondacije Jelena Šantić za publikaciju Model privremenog stanovanja, od ideje do realizacije na primeru Romskog naselja.

Minihome je predstavljen na Sajmu građevinarstva 2018

Koji probleme rešava Mini Home?

JS: Mini Home prevashodno rešava probleme stanovanja socijalno i ekonomski ugroženih grupa, kao i ljudi koji su pogođeni elementarnim nepogodama ili migracijama. Pored toga, rešava i probleme nekomfornog smeštaja u kampovima i na festivalima, kao i svakodnevne životne potrebe kojima je potreban dodatni, ekonomični krov nad glavom. Takođe može biti i vikendica u prirodi, radionica, letnja kuhinja, dečija igraonica i nešto drugo. Mogućnosti primene su zaista raznolike.

Za realizaciju kuće Mini Home potrebno je dvoje ljudi, jedan slobodan dan i dobra volja.

 

Šta je vaše rešenje za te probleme?

JS: Naše rešenje je minimalna stambena jedinica, koja je mobilna, sklopivo-rasklopiva, priuštiva, a koja pre svega svojim dizajnom i funkcionalnim karakteristikama ima sve elemente da nekome bude dom.

Od se Mini Home pravi?

JS: Konstrukcija je drvena ramovska s ispunama od mineralne vune, dok je fasada promenljiva odnosno korisnik sam bira omotač kuće prema ličnim afinitetima. On može biti lim, gips, drvo…

Kako se montira ova stambena jedinica?

JS: Mini Home upravo odlikuje jednostavnost sklapanja. Prefabrikovani ramovi se postave na prethodno izvedenu ploču ili montažne temelje, a prostor između ramova se popunjava manjim blokovima (sendvič panelima). Čitavu kuću mogu izvesti dva majstora za jedan dan.

Kako funkcioniše vaš biznis model?

JS: Naš biznis model zasniva se na finansiranju stambenih jedinica za socijalno i ekonomski ugroženo stanovništvo od prodaje fizičkim licima i drugim organizacijama (kampovima, festivalima..).

Kako se može podržati ovaj projekat?

JS: Trenutno smo finalisti u okviru Social Impact Award takmičenja i našu ideju možete podržati na ovom linku, a naš rad možete pratiti na Instagramu ali i na Facebooku.

Foto: Tim 8, eKuća Čačak

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *