Arhitektura, Izdvojeno

Ovu domaću kuću mogu izvesti dva majstora za jedan dan

Mini Home predstavlja minimalnu stambenu jedinicu čije su glavne odlike transportabilnost i jednostavnost za sklapanje.

Mini Home je rešenje za socijalno i ekonomski ugrožene grupe, u slučajevima elementarnih nepogoda i migracija koje je osmislio Tim 8 sastavljen od osam master inženjera arhitekture iz Beograda.

Iako je Mini Home dizajniran za rešavanje kriznih situacija, ova jedinica takođe se može koristiti i kao kućica za studenta, kućica za igru u dvorištu, sklonište na nekom udaljenom mestu, smeštajna jedinica na festivalu i u kampovima. Ova stambena jedinica može biti nekome dom, nekome privremeno rešenje, a nekome i stil života.

Konstrukcija kuće je drvena ramovska s ispunama od mineralne vune, dok je fasada bira korisnik prema ličnim afinitetima.

 

Nas je zainteresovalo, pre svega, ko čini ovaj tim i kako su uopšte došli na ideju da ovako nešto rade. Naš sagovornik bila je Jelena Stanković iz Tim 8.

JS: Tim 8 čine osam master inženjera arhitekture: Ana Dušmanović, Jelena Kojić, Jelena Stanković, Maja Kopta, Stefan Milićević, Mihailo Sladoje, Nikola Arsić i Tijana Savić. Okupili smo se 2014. godine kada smo zajedno učestvovali u jednoj radionici na fakultetu koja je imala za cilj pomoć ugroženima nakon poplava, projektovanjem privremenih kuća. Tada smo shvatili da dobro funkcionišemo zajedno i da delimo ista interesovanja.

Tim8 je u protekle dve godine stekao više nagrada iz oblasti arhitekture i učestvovao na nekoliko izložbi. Prvenstveno, baveći se temom privremenog stanovanja, nosioci smo nagrade Salona arhitekture 2016 u kategoriji eksperiment i istraživanje, kao i priznanja fondacije Jelena Šantić za publikaciju Model privremenog stanovanja, od ideje do realizacije na primeru Romskog naselja.

Koji probleme rešava Mini Home?

JS: Mini Home prevashodno rešava probleme stanovanja socijalno i ekonomski ugroženih grupa, kao i ljudi koji su pogođeni elementarnim nepogodama ili migracijama. Pored toga, rešava i probleme nekomfornog smeštaja u kampovima i na festivalima, kao i svakodnevne životne potrebe kojima je potreban dodatni, ekonomični krov nad glavom. Takođe može biti i vikendica u prirodi, radionica, letnja kuhinja, dečija igraonica i nešto drugo. Mogućnosti primene su zaista raznolike.

Za realizaciju kuće Mini Home potrebno je dvoje ljudi, jedan slobodan dan i dobra volja.

 

Šta je vaše rešenje za te probleme?

JS: Naše rešenje je minimalna stambena jedinica, koja je mobilna, sklopivo-rasklopiva, priuštiva, a koja pre svega svojim dizajnom i funkcionalnim karakteristikama ima sve elemente da nekome bude dom.

Od čega bi se Mini Home pravio?

JS: Konstrukcija je drvena ramovska s ispunama od mineralne vune, dok je fasada promenljiva odnosno korisnik sam bira omotač kuće prema ličnim afinitetima. On može biti lim, gips, drvo…

Kako bi se montirala ova stambena jedinica?

JS: Mini Home upravo odlikuje jednostavnost sklapanja. Prefabrikovani ramovi se postave na prethodno izvedenu ploču ili montažne temelje, a prostor između ramova se popunjava manjim blokovima (sendvič panelima). Čitavu kuću mogu izvesti dva majstora za jedan dan.

Kako funkcioniše vaš biznis model?

JS: Naš biznis model zasniva se na finansiranju stambenih jedinica za socijalno i ekonomski ugroženo stanovništvo od prodaje fizičkim licima i drugim organizacijama (kampovima, festivalima..).

Kako se može podržati ovaj projekat?

JS: Trenutno smo finalisti u okviru Social Impact Award takmičenja i našu ideju možete podržati na ovom linku, a naš rad možete pratiti na Instagramu ali i na Facebooku.

Foto: Tim 8

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *