Građevinarstvo

Ove kuće mogu nići na bilo kojoj površini i to u rekordnom roku

LifeArc je objekat koji se sklapa poput kockica i može biti veoma koristan kada posle katastrofa treba ugroženima na brzaka napraviti krov iznad glave.

Arhitekta Čarls Vi nije imao ambicije da spasi svet, međutim njegov objekat bi upravo mogao u tome da pomogne. LifeArc je montažni, modularni stambeni sistem modula od po 60 kvadrata koji može da funkcioniše u potpunosti nezavisno od infrastrukturalnih mreža, tako da se može postaviti na bilo kojoj lokaciji. On čak može da pluta po površini vode! U čemu je tajna?

Počeo sam da razmišljam o plivajućoj arhitekturi i kao pokušaj rešavanja ovog problema nastao je LifeArc.

–  rekao je arhitekte Čarls Vi.

Plastika fantastika

Zahvaljujući inovativnim HDPE (plastičnim) materijalima i proizvodnim metodama, kao i činjenici da se LifeArc sistem sklapa poput Lego kockica, celo naselje se može izgraditi u veoma kratkom roku, piše Inhabitat.

„Čitav sistem nastao je prvenstveno u cilju borbe protiv poplava. Kada se one dese, poplave mogu podići nivo vode i do osam metara, što je visina trećeg sprata. Video sam kako to izgleda i shvatio koliko je to veliki problem. Počeo sam da razmišljam o plivajućoj arhitekturi i kao pokušaj rešavanja ovog problema nastao je LifeArc.“, rekao je arhitekta Čarls Vi.

„Postoje stotine miliona ljudi širom sveta koji su ugroženi poplavama. Naša ideja je bila da za njih stvorimo održivo modularno rešenje, koje može prerasti u masovnu proizvodnju i biti lako sklopivo i rasklopivo“, dodaje Čarls.

Zgrada za 48 sati

Komponente od kojih se pravi LifeArc su prefabrikovane i nastale su korišćenjem rotacionih kalupa. Fabrika u Kaliforniji pravi oko deset modula dnevno koji se sastoje od oko 20 plastičnih delova. Moduli se potom šalju u sledeću fabriku u kojoj se postavljaju ugradni elementi poput kuhinje i solarnih panela, odakle bi se slali u kontejnerima na mesto ugradnje.

Kada stignu na lice mesta, za instalaciju jednog modula potrebno je oko dva sata. I to bez kvalifikovanih radnika! Jednu zgradu čini od 20 do 24 modula što znači da se ona može cela sastaviti i za 48 sati.

Sistem sklapanja poput Lego kockica

Ono što je najbolje od svega jeste činjenica da je sistem modularan pa je nadogradnja veoma laka. Zapravo, ne postoje ograničenja u nastavljanju objekta pa se ovim postupkom može napraviti čitavo naselje.

Rendering: LifeArc

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *