Arhitektura

Zahin biro pobedio na konkursu za luku u Talinu

Estonska prestonica dobiće savremenu luku prilagođenu ne samo brodovima već i pešacima.

Biro Zaha Hadid Architects pobedio je na međunarodnom konkursu za revitalizaciju stare gradske luke u Talinu. Ostavivši iza sebe šest timova koji su ušli u uži izbor. Rešenje Zahinog biroa usvojeno je kao najbolje zato što je „inovativno i uspešno integriše infrastrukturu postojeće luke u novi projekat.“

Zahino rešenje veoma vešto pravi balansiranu vezu između urbanih površina i lučnog dela s pažljivo planiranim pristupnim putevima.

 

Kako se navodi u saopštenju konkursne komisije „rešenje veoma vešto pravi balansiranu vezu između urbanih površina i lučnog dela sa pažljivo planiranim pristupnim putevima“. Valdo Kalm, predsednik Luke Talin rekao je „da ono što izdvaja ovaj projekat od drugih jeste uspostavljena dijagonala duž celog područja oko koje se organizuju sadržaji dostupni pešacima“.

Nagrađeno rešenje inovativno i uspešno integriše infrastrukturu postojeće luke u novi projekat.

 

Revitalizacija luke bi trebala da bude realizovana do 2030. godine, a Zahin biro sada kreće u razradu projekta zajedno sa letonskim arhitektonskim studijom RemPro, konsultantskom kompanijom Tyrens UK i kompanijom Colliers. Očekuje se da će glavni projekat biti gotov do kraja 2018. godine kada će se znati i koliko će tačno ova revitalizacija koštati.

Utabanim stazama

Iako je Zaha preminula prošle godine, njen biro pod imenom Zaha Hadid Architects nastavio je radi po dobro utabanim putevima koje je postavila slavna iračka arhitektica. Od njene smrti, biro je iznedrio brojne projekte kao što su aerodrom u Pekingu, stadion u Kataru, dijamantna zgrada u Antverpu i brojni drugi.

Foto: Port of Tallinn

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *