Izdvojeno, Svetski projekti

Kako je luka u Oslu pretvorena u stambeni kompleks

Sorenga Block 6 jedan je osam blokova koji krase novi rezidencijalni deo prestonice Norveške.

Sve do nedavno, kej Sorenga bio je deo istočne luke Osloa preko koje su dnevno prolazile na hiljade kontejnera. Međutim, gradske vlasti su odlučile da ovaj srednjovekovni grad bolje povežu sa vodom pa su pristaništa za brodove i čamce zamenili stambeni blokovi. Četiri različita biroa dobili su zadatak da isprojektuju osam blokova, a najnoviji od njih, i možda i najinteresantniji, jeste Blok 6 kojeg potpisuje Mad arkitekter.

sorenga-blok-oslo-09

Karakterističan kosi krov osmišljen je tako da u dvorištu, pa tako i u dvorišnim stanovima, bude uvek puno svetla.

 

Sorenga Block 6 je rezidencijalna zgrada sa 110 stanova i polujavanim zelenim površinama. Dva velika, dijagonalno uspostavljena pasaža seku blok kako bi se uspostavila vizuelna veza između fjorda i dvorišta zgrade, odnosno, centralnog parka Sorenga. Uspostavljanjem ovakve veze, posetioci su pozvani da prođu kroz dvorište a stanari da lako pristupe svojim stanovima.

sorenga-blok-oslo-05

Karakterističan kosi krov na Bloku 6 osmišljen je tako da u dvorištu, pa tako i u dvorišnim stanovima, bude puno svetla. Takođe, krovna struktura organizovana je tako da ostavlja puno mesta za terase, a pritom omogućava i sjajan pogled za stanare koji žive u potkrovlju. Tu je i velika zajednička terasa za sve stanare gde mogu da organizuju žurke, ali i da gledaju brodove ili da se sunčaju.

sorenga-blok-oslo-03

Stanari bloka 6 imaju direktnu vezu sa fjordom i preko podruma. Tu su napravljeno skladište za kajake kao i drugu sportsku opremu.

 

 

sorenga-blok-oslo-14
Presek kroz Blok 6

Unutrašnja i spoljašnja fasada veoma se razlikuju. Dok je za spoljni omotač izabrana tamna ali svetlucava opeka specijalno razvijena za svih osam Sorenga blokova, unutrašnja fasada je snežno bela. Ona je urađena od Steni panela na kojima su delimično utisnuti motivi istorijskih nautičkih mapa fjordova u okolini Osloa.

sorenga-blok-oslo-06sorenga-blok-oslo-02sorenga-blok-oslo-04sorenga-blok-oslo-08sorenga-blok-oslo-07sorenga-blok-oslo-10

sorenga-blok-oslo-13
Osnova Bloka 6
sorenga-blok-oslo-12
Situacija

Pogledajte i ovaj stambeni kompleks u čijem je sastavu i kapela.

Foto: MAD arkitekter, Hans Grini, Tomasz Majewski

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *