Hristo Javašev – Kristo (1935–2020); Foto: Christo and Jeanne-Claude Foundation
Svetski projekti

Skulptura od buradi po zamisli Krista i Žan-Klod biće podignuta u UAE

Mastaba će biti visoka 150 m, duga 300 m i široka 225 metara i predstavljaće gabaritno najveće trajno umetničko delo čuvenog stvaralačkog dvojca.

Znameniti slikar bugarskog porekla Hristo Javašev – Kristo i njegova supruga, umetnica Žan-Klod, osmislili su svoje delo „The Mastaba“ 1977. godine, a sada, 45 godina kasnije i gotovo dve godine nakon Kristove smrti, ovaj projekat će se konačno i realizovati.

Skulptura će biti izgrađena od 410.000 raznobojnih buradi, tako što će formirati bočni nagib od 60 stepeni, stvarajući „raznobojan mozaik koji oslikava islamsku arhitekturu“, a biće smeštena u pustinjskom delu emirata Abu Dabi, oko 160 kilometara južno od grada Liva u UAE.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Skulptura će biti izvedena 45 godina nakon umetnikove smrti; Foto: Christo and Jeanne-Claude Foundation

Nalik na londonsku Mastabu

Mastaba će biti visoka 150 m, duga 300 m i široka 225 metara i predstavljaće gabaritno najveće trajno umetničko delo čuvenog stvaralačkog dvojca, piše DesignBoom,

Naime, planirani umetnički rad podseća na londonsku Mastabu, privremenu skulpturu koja je kreirana u proširenoj stvarnosti neposredno pre Kristove smrti u maju 2020.godine.

U ovom trenutku, Kristo i Žan Klod fondacija još nije objavila datum početka izgradnje ovog samofinansirajućeg projekta, ali su ekonomske i strukturalne studije i dalje u toku.

Mastaba će biti visoka 150 m, duga 300 m i široka 225 metara; Foto: Christo and Jeanne-Claude Foundation

Kristo je prvobitno kontaktirao ETH u Cirihu, Univerzitet Ilinoju, Kemdbridž i Hosei, napominjući da su „sva četiri tima radila nezavisno jedan od drugog i da se nisu međusobno poznavali“.

Kristo i Žan-Klod su koncept prvobitno osmislili 1977, dok je par dve godine prvi put posetio Ujedinjene Arapske Emirate, kada su tačno definisali izbor boja za skulpturu i opredelili se za primenu čeličnih buradi.

Konačno, 2007. i 2008. godine tokijski Hosei Univerzitet predstavio je tehnički najispravniji predlog izgradnje za Mastabu, nakon izvršenog proučavanja njene strukturalne izvodljivosti.

Naime, Kristo je prvobitno kontaktirao ETH u Cirihu, Univerzitet Ilinoju, Kemdbridž i Hosei, napominjući da su „sva četiri tima radila nezavisno jedan od drugog i da se nisu međusobno poznavali“.

Strutkruralnu izvodljivost istraživala su čak četiri poznata svetska univerziteta; Foto: Christo and Jeanne-Claude Foundation

Samofinansiranje kao tradicija

Iz fondacije Kristo i Žan-Klod opisali su dalji razvoj Mastabe:

“Kristo je 2012. godine naručio sprovođenje analize društvenih i ekonomskih koristi od Mastabe. Kao i svi projekti Krista i Žan-Klod, i Mastaba će biti samofinansirajući projekat i neće zahtevati dodatna sredstva od države.“

Iz fondacije objašnjavaju da odnos umetničkog dvojca sa emiratom Abu Dabi datira još od 1979. godine kada su prvi put posetili UAE. Od tada su se u ovu zemlju vraćali mnogo puta, jačajući dugogodišnje prijateljstvo sa narodom Abu Dabija.

Model napravljen 1979. godine; Foto: Christo and Jeanne-Claude Foundation

Izvođenje prepušteno Vladimiru Javačevu

Kada bude izgrađena, Mastaba će biti jedino trajno javno umetničko delo velikih razmera ovog slavnog umetničkog para.

Prema želji Žan Klod, Mastabu će izvesti Hristov i njen nećak Vladimir Javačev, koji je radio zajedno sa umetnicima više od tri decenije, a poslednji njegov projekat o kom smo pisali bio je privremeni preobražaj Trijumfalne kapije u Parizu.

Originalni nacrt iz 1977. godine; Foto: Christo and Jeanne-Claude Foundation

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *