Kuća Nieby Crofters Cottage u severnoj Nemačkoj; Foto: Jose Campos
Svetski projekti

Od svinjca vikendica: 120 godina star objekat rastavljen pa ponovo sastavljen

Postojeća fasada od opeke je potpuno skinuta kako bi se omogućilo izlivanje nove betonske baze, ali su sve cigle zatim vraćene na svoje mesto kako bi se zadržao originalan izgled.

Ovaj projekat je lako mogao postati svinjarija, međutim izgleda da je predat je prave ruke. Arhitekti Jan Henrik Jansen i Maršal Blečer sproveli su pažljivu rekonstrukciju svinjca starog 120 godina u stambeni objekat na severu Nemačke.

Objekat sada nazvan Nieby Crofters Cottage bio je u izuzetno trošnom stanju kada su klijenti, jedan bračni par iz Hamburga, angažovali arhitekte iz Kopenhagena da izvedu projekat potpune rekonstrukcije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Raspored je organizovan oko dnevnih i trpezarijskih prostora u centru kuće; Foto: Jose Campos

Prelep skelet ruiniranog objekta

Projektom je podrazumevana ponovna izgradnja većeg dela strukture, kao i restauracija originalne fasade, ali i potpuno novo planiranje unutrašnje organizacije prostora.

Prostor nekadašnjeg svinjca je zamenjen zastakljenim proširenjem, te je kreiran ukopani dnevni boravak koji se grana od nove kuhinje i trpezarije.

„Kada smo prvi put posetili objekat, bio je u prilično lošem stanju. Ipak, njegov skelet je bio zaista prelep, te smo odlučili da ga što više obnovimo, ali i da ga proširimo diskretnom dnevnom sobom uvučenom ispod strehe slamnatog krova“, rekao je za Dezeen Maršal Blečer.

Projektom je podrazumevana ponovna izgradnja većeg dela strukture; Foto: Jose Campos

Postojeća fasada od opeke je potpuno rastavljena kako bi se omogućilo izlivanje nove betonske baze, ali su sve cigle zatim vraćene.

Sa lokacijom na rubu prirodnog rezervata Geltinger Birk, svinjac su prvobitno sagradili farmeri koji su radili na obližnjem imanju, a zvali su ih Krofteri, po čemu je i novi objekat dobio ime.

Postojeća fasada od opeke je potpuno rastavljena kako bi se omogućilo izlivanje nove betonske baze, ali su sve cigle zatim vraćene, te fasada danas izgleda prilično slično pređašnjoj.

Sva postojeća opeka na fasadi vraćena je na svoje mesto; Foto: Jose Campos

Nadstrešnica van gabarita kuće

Slamnati krov, koji je davno prošao svoj očekivani životni vek od 50 godina je zamenjen, uz dodatak crne čelične konstrukcije, koja na jednom delu u formi nadstrešnice izlazi van gabarita kuće.

„Krov je veoma tradicionalan u načinu na koji je napravljen. Bili smo veoma konkretni u pogledu načina na koji je obrezan, kao i u pogledu detaljnosti njegovih krajeva“, dodaju danski arhitekti.

Foto: Jose Campos

Izložene grede na plafonu, nisko postavljene visilice i veliko centralno ostrvo, kreirali su pomalo dramatično okruženje.

U unutrašnjosti bilo je potrebno sprovesti određena podešavanja da bi se povećale visine plafona koje su na nekim mestima bile manje od 1,8 m, što je uključivalo otklanjanje velikog dela prvog sprata da bi se stvorili prostori dvostruke visine.

Prethodna organizacija sa manjim sobama sada je zamenjena savremenijim rasporedom, organizovanim oko dnevnih i trpezarijskih prostora u centru kuće.

Izložene grede na plafonu, nisko postavljene visilice i veliko centralno ostrvo, tako su kreirali pomalo dramatično okruženje.

Završne obrade u skladu s primarnim materijalom

Objekat sada sadrži dve spavaće sobe, obe na severoistočnom delu kuće, gde je jedna postavljena na prizemlju i ima sopstveno kupatilo, a druga je direktno iznad.

U južnom delu kuće nalaze se pomoćna soba i porodično kupatilo, dok je predsoblje uokvireno samostojećim skladišnim prostorom.

Završne obrade u unutrašnjosti su odabrane tako da odgovaraju tonovima primarnog primenjenog građevinskog materijala.

Podovi u kući obloženi su hrastom; Foto: Jose Campos

Instalacija podnog grejanja i prozora sa trostrukim zastakljenjem pomažu u toplotnim performansama objekta.

Hrast se može videti na podovima, a proteže se i na nekim delovima zidova i plafona, dok su zidovi generalno obrađeni malterom na bazi gline.

Instalacija podnog grejanja i prozora sa trostrukim zastakljenjem pomažu u toplotnim performansama objekta.

Ovu vikendicu trenutno koriste povremeno samo njeni vlasnici, koji planiraju da se u nju i trajno usele kada odu u penziju.

Crna čelična konstrukcija formira nadstrešnicu u jednom delu kuće; Foto: Jose Campos

Grafički prilozi

Foto-galerija

Kuća Nieby Crofters Cottage u severnoj Nemačkoj; Foto: Jose Campos
Kuća Nieby Crofters Cottage u severnoj Nemačkoj; Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Crna čelična konstrukcija formira nadstrešnicu u jednom delu kuće; Foto: Jose Campos
Crna čelična konstrukcija formira nadstrešnicu u jednom delu kuće; Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos
Foto: Jose Campos

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *