Delo Krista i Žan-Klod konačno će biti realizovano
Arhitektura

60 godina nakon ideje: Trijumfalni luk u Parizu obmotava se tekstilom

Jedna od najprepoznatljivijih evropskih znamenitosti dobiće dramatičan privremeni preobražaj.

Prema planovima koje su originalno osmislili pokojni umetnički par Kristo i Žan-Klod, Trijumfalni luk u Parizu biće obmotan tkaninom. Plan će sprovesti u delo nećak umetnika, Vladimir Jevačev, koji će čitavu zamisao sprovesti prema originalnim nacrtima slavnog para, navodi se na zvaničnom sajtu.

Trijumfalni luk prvobitno je osmišljen 1806. godine, da bi bio svečano otvoren 30 godina kasnije, kako bi se ovim spomenikom odala počast svima koji su se borili i umrli za Francusku u revolucionarnim i napoleonskim ratovima.

Sa svojih 50 metara visine i 45 metara širine, dugo je stajao kao najviši trijumfalni luk na svetu, dok mu tu titulu nije preoteo meksički Spomenik revoluciji.

Delo poznatog umetničkog para konačno će biti realizovano

Za obmotavanje će biti iskorišćeno 25.000 m2 polipropilenske tkanine i tri kilometra crvenog kanapa.

Kristo i Žan-Klod, koji su poznati po svojim kontroverznim i provokativnim delima, uključujući i projekat obmotavanja berlinskog Rajhstaga, tokom 1960ih osmislili su i plan o obmotavanju čuvenog Trijumfalnog luka, koji je umetnik i počeo da približava realizaciji neposredno pred svoju smrt.

Obmotavanje građevine svakako će biti složen poduhvat, a projekat će uključivati angažovanje ekipe stručnjaka i volontera. Projektom je predviđeno da će za obmotavanje biti iskorišćeno 25.000 kvadratnih metara polipropilenske tkanine, koja će biti pričvršćena sa tri kilometra crvenog kanapa. Večni plamen koji je postavljen ispred groba neznanog junaka, neposredno uz Trijumfalni luk, goreće i tokom instalacije.

„Nakon 30 godina od obmotavanja Pont Neufa, Kristovo obmotavanje Trijumfalnog luka imaće svakako odjek na globalnom nivou. Širom sveta, milioni ljudi će moći da vide ovaj iskonski spomenik Francuske.“, rekao je Philippe Belaval, predsednik Nacionalnog centra za spomenike (Centre des Monuments Nationaux).

Trijumfalna kapija biće obmotana od 18. septembra

Od 18. septembra do 3. oktobra

Kao i svi dosadašnji poduhvati ovog umetničkog para i ovaj će biti finansiran iz privatnog fonda, u ovom slučaju prodajom nekih od Kristovih umetničkih dela u iznosu od 14 miliona evra. Nakon završetka postojanja instalacije sav primenjeni materijal biće recikliran.

Trijumfalni luk u novom ruhu moći ćete da vidite ukoliko posetite Pariz u periodu od 18. septembra do 3. oktobra 2021. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *