Saznajte kako se jednom godišnje pravilno servisira klima
Uradi sam, Video

Čišćenje klima uređaja: kako se radi i koliko košta

Kada dođu topli dani, na scenu stupa omiljen aparat – klima uređaj. Ipak, za njegov dobar rad i zdravlje ukućana, potrebno je jednom godišnje uraditi servisiranje i njegovo čišćenje, uglavnom pred letnju sezonu.

Vlažna i tamna mesta unutar klima uređaja pogoduju razmnožavanju mikroorganizama, bakterija, plesni i gljivica. Svake godine pored redovnog pranja filtera potrebno je uraditi i godišnji servis kada se ona kompletno očisti i dezinfikuje, proveri stanje freona…

Unutrašnja jedinica se dezinfikuje od mikroorganizama i prljavštine koja je prošla kroz filtere i zadržala se na izmenjivaču.

Pogledajte šta obuhvata jedan redovan godišnji servis:

Čišćenje spoljne jedinice

Za početak se pregleda spoljna jedinica. Proverava se rad ventilatora kao i to da li je rešetka, saće sa zadnje strane, prozračna jer tuda prolaze cevi sa freonom koje hlade kompresor. Dakle, rešetka mora biti čista. Takođe, važno je obratiti pažnju da ventilator nije zaglavljen .

Zatim se proverava freon u spoljnoj jedinici. To se radi tako što se za početak uključi klima uređaj da bi se upalio kompresor. Manometrom se proverava stanje freona u spoljnoj jedinici. Otvara se ventil i povezuje aparatura. Pritisak freona treba da bude po specifikaciji proizvođača (u našem slučaju 8 bara).

Kada jedinica manjka sa gasom ona pravi probleme s temperaturom. Postavlja se kontrolni termometar na izlaz duvanja unutrašnje jedinice klime. Temperatura kod klima uređaja sa dobrom količinom freona ima temperaturu na izlaznoj grani od 9 do 15 stepeni u zavisnosti od modela klime. U slučaju da fali freona, temperatura ce biti niža, u našem slučaju oko 6 stepeni, što je bio dodatni pokazatelj manjka freona.

S obzirom na to da je u našem slučaju pritisak bio niži, freon se dopunio do potrebnih 8 bara za našu klimu što je rezultovalo i da temperatura na izlaznom termometru porasla za stepen, dva.

Provera pritiska freona u spoljnoj jedinici klima uređaja. Foto: Gradnja.rs

Čišćenje unutrašnje jedinice

Potom se pristupa čišćenju unutrašnje jedinice klima uređaja. Na početku je potrebno klimu isključiti iz struje.

Skida se izlazna grana, filteri kao i poklopac klime. Ovi plastični elementi se peru u tuš kabini. Posebno očistiti temperaturnu sondu.

Kadica u koju se sliva voda se takođe demontira ukoliko je to moguće.

Prvo se čisti turbina sa eko sredstvom za odmašćivanje i čišćenje, a kasnije se pređe sa antibakterijskim sredstvom. Kada se turbina natopi sredstvom za odmašćivanje, malo se pusti da odstoji i zatim počisti magičnom krpom.

Kada su turbina i kadica očišćeni, prelazi se na čišćenje saća koje se takođe prska sredstvom za odmašćivanje i čišćenje, a zatim prelazi četkom preko saća.

Potom se saće prska antibakterijskim sredstvom. Sva ta hemija se sliva u kadicu i odlazi napolje preko creva za kondenz tako da nema prskanja ili curenja po nameštaju.

Priključite klimu nazad na struju i pustite je da malo radi kako bi se sva hemija sprala i otišla preko creva za kondenz.

Pored ovog servisa, zatražite od servisera da pregleda cevi i kablove jer tokom vremena zaštitne trake mogu da otpadnu.

Savet servisera

Upalite klima uređaj bar jednom mesečno. Klime više vole da rade nego da stoje isključene. Kada klime ne rade, one imaju mnogo veći pritisak nego kada rade, oko 20 bara. Dakle, za klimu je bolje da radi nego da stoji ugašena. Stoga, upalite klimu barem jednom mesečno kako bi se ventilator zavrteo, da bi se iznivelisao pritisak, kao i da sa kondenzom ona samu sebe malo spere i pročisti.

Cene godišnjeg servisa

U proseku, redovan godišnji servis košta od 25 do 30 evra i traje oko sat do dva sata u zavisnosti od stanja klime.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Brane

    Skoro ste sve lepo nabrojali, samo obrnutim redom. Prvo se čisti unutrašnja pa spoljna pa tek onda proverava i dopunjava freon. I ako slučajno nađete budalu da vam to uradi za te pare svaka čast. Od prilike taj majstor je malo više potrošio nego naplatio i plus radio 2 sata. Pozdrav

    1. Igor Conić

      Ovo cene su važile pre dve godine kada je tekst originalno objavljen. Koje su sada cene?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *