Na obalama Tihog okeana; Foto: Cristobal Palma / Estudio Palma
Svetski projekti

Kuće na stenama inspirisane oblikom gnezda ptica

Objekti su postavljeni na drvene platforme kako bi se što više umanjio njihov ekološki uticaj na okruženje.

U čileanskom Matanzasu, priobalnom regionu udaljenom oko 2,5 sata vožnje od Santjaga, podignute su vikendice La Loica i La Tagua. Imena objekata su omaž dvema vrstama ptica koje su poreklom iz ovog regiona, te i sami objekti ne samo da liče na gnezda ptica, već i koriste njihovu logiku za zaklanjanje od jakih vetrova.

Objekti su postavljeni na drvene platforme kako bi se što više umanjio njihov ekološki uticaj na okruženje.

Arhitekte studija Croxatto y Opazo Arquitectos, koje potpisuju projekat, odlučili su se da, na stenovitoj i strmoj lokaciji, objekte postave na drvene platforme, kako bi se što više umanjio njihov ekološki uticaj na okruženje.

Sa površinama od samo 20, odnosno 25 kvadrata, ove vikendice su dovoljno velike da se u njima smeste po dve osobe, piše Inhabitat.

Uticaj vetrova

Ovo područje je zbog talasa i vetrova poznato po vožnji kajtova i jedrenju na dasci. Imajući u vidu uticaj vetra, arhitekte su pazile na formu objekta ali su i glavna ulazna vrata postavili na takav način da se otvaraju širom prema severnim terasama, te je kao rezultat objekat sam sebi štiti od jakih vetrova koji dolaze sa jugozapada – baš kao i gnezda ptica.

Merdevine za komunikaciju

Oba objekta imaju spavaće sobe smeštene na višem nivou, do kojih se dolazi preko merdevina, a iz kojih se pruža predivan pogled na okean.

Smeštene na strmim stenama, iz ove dve vikendice pruža se prekrasan pogled na Tihi okean.

Na prizemlju su organizovani dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom, kao i kupatilo, a kako bi se što bolje optimizovao prostor, nameštaj je ugradni i po meri i prilagođen je malim prostorima.

Morska korozija

U enterijeru su primenjene borove ploče premazane zaštitnim uljem, kako bi se sačuvale od uticaja morske korozije. Na fasadi su korišćene obloge od drveta napravljene od recikliranih hrastovih pragova.

A ovako vikendice izgledaju u suton:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *