Izdvojeno, Svetski projekti

Otpadne vode iz ove kuće navodnjavaju golf teren

Ovaj objekat u Meksiku nije impozantan samo zbog njegove veličine već i zbog naprednog sistema za preradu otpadne vode i kišnice.

Arhitektonski biro Axel Duhart Arquitectos dobio je zadatak da isprojektuje kuću od čak 1.400 kvadratnih metara koja osim za stanovanje, njenim vlasnicima služi i kao poslovni prostor.

Kuriozitet ove kuće je sistem za preradu otpadnih voda koja se dovodi na nivo čistoće potreban za navodnjavanje trave.

otpadne-vode-navodnjavanje-03

Naravno, ne prerađuje se sva otpadna voda već samo ona koja se ispušta iz slavina i tuša. Prerađena voda pušta se u bazen ispred kuće koja potom slobodnih padom ide u rezervaor čime se vrši aeracija. Ovaj impozantan bazen s rupom deluje u eksterijeru kao jedna vrsta instalacije.

otpadne-vode-navodnjavanje-13

Iz rezervovara, voda dalje teče na dodatnu obradu posle čega se koristiti za navodnjavanje obližnjeg golf terena. Na sličan način se prikuplja i koristi kišnica.

otpadne-vode-navodnjavanje-10

Sama kuća je zaista ogromna i u njoj preovlada beton i čelik. Strog minimalizam i čiste linije u enterijeru ublažene su toplom rasvetom i komadima od drveta, piše ArchDaily.

otpadne-vode-navodnjavanje-02 otpadne-vode-navodnjavanje-04 otpadne-vode-navodnjavanje-07 otpadne-vode-navodnjavanje-11 otpadne-vode-navodnjavanje-03 otpadne-vode-navodnjavanje-05 otpadne-vode-navodnjavanje-06 otpadne-vode-navodnjavanje-08 otpadne-vode-navodnjavanje-09 otpadne-vode-navodnjavanje-12 otpadne-vode-navodnjavanje-14 otpadne-vode-navodnjavanje-15

Foto: Jorge Silva, ADP

Pogledajte i kako izgleda aktivna kuća koja proizvodi dovoljno struje i za komšiju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *