Spašen od rušenja; Foto: Ulysse Lemerise Bouchard
Svetski projekti

Kako je 100 godina star ambar pretvoren u prostranu kuću

Velika drvena građevina smeštena na farmi odavno je odslužila svoj vek. Međutim, njoj je renoviranjem udahnut novi život i sada je to prostrani i udobni porodični dom.

Smešten u Kanadi, u mestu Kvebek, drveni ambar pretvoren je u modernu i komfornu kuću. Za renoviranje ovog objekta pobrinuo se studio La Firme, koji je ovu tradicionalnu građevinu spasio od rušenja.

Prvobitni izgled ambara očuvan je u potpunosti i svaki komad materijala koji se nalazio na njemu ponovo je upotrebljen, prenosi Contemporist.

Foto: Ulysse Lemerise Bouchard

Stari ambar koji je bio spreman za rušenje, danas je pretvoren u velelepni objekat, potpuno funkcionalan za život.

Kako se izgled ambara značajno promenio, svaki element na fasadi je bio numerisan i iznova upotrebljen u procesu restauracije. Stara fasada od drveta zasijala je novim sjajem, a unutrašnjost je napravljena da odgovara pravom porodičnom domu.

Visina od preko 9 metara značajno je uticala na izgled celog prostora, koji je istovremeno otvoren i prijatan. Prostranost i otvorenost učinila ga je prozračnim i bogatim prirodnim svetlom, a široka upotreba drveta učinila ga je prijatnim i toplim.

Foto: Christian Elie

Povezanost i otvorenost

Netipična visina učinila je sve delove ove kuće povezanim, prostorije su odvojene gredama ili staklenim zidovima. Trpezarija i kuhinja su povezane, a između nosećih stubova ugrađene su otvorene police na kojima je smešteno posuđe.

Foto: Ulysse Lemerise Bouchard

Visina od preko 9 metara značajno je uticala na izgled celog prostora, koji je istovremeno otvoren i prijatan.

Foto: Ulysse Lemerise Bouchard

Drvo i bilijar

S druge strane trpezarije nalazi se dnevni boravak sa tamnim, kontrastnim zidom gde je smešten kamin. Pored njega nalazi se uspravna polica za knjige. Na ovom glavnom, donjem spratu nalazi se i soba za zabavu, u koju je smešten bilijarski sto. Ovaj deo kuće odvojen je staklenim zidom. Ostali delovi su povezani sa drvenim ili belim stepenicama.

Foto: Ulysse Lemerise Bouchard
Foto: Ulysse Lemerise Bouchard

Stari ambar koji je bio spreman za rušenje, danas je pretvoren u velelepni objekat, potpuno funkcionalan za život i potpuno moderno opremljen i dizajniran.

Fotografije: Ulysse Lemerise Bouchard

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Olivia

    Ogroman prostor, može tu još da se pravi nivoa a da ostane prostrano. Nešto mi nedostaje za pravi efekat. Divno je ali može biti još lepše. Tako mi deluje.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *