Nimajerova sfera u Lajpcigu; Foto: www.schwebewerk.com
Svetski projekti

U Lajpcigu posthumno izvedeno delo Oskara Nimajera

Nimajerova sfera je malo remek-delo građevinarstva jer ga krasi spoj vrhunskih materijala i inženjerstva.

Jedan od poslednjih projekata Oscara Nimajera realizovan je posthumno u nemačkom Lajpcigu. Slavni brazilski arhitekta, koji je umro 2012. godine, osmislio je sferu od betona i stakla koja sada krasi fasadu fabrike iz 19. veka.

Slavnom brazilskom arhitekti se 2011. godine obratio Ludwig Koehne, vlasnik fabrike Kirow u Lajpcigu koja pravi tramvaje i kranove. Ideja je bila da se sagradi produžetak fabričke kantine iz koje bi se pružao lep pogled na grad. Nimajer je uradio početne skice, koje je nakon njegove smrti, dalje razradio njegov asistent Jair Valera. Projekat je potom razvio biro Harald Kern Architects, napravivši sferu od belog betona i stakala od tečnih kristala koja obezbeđuju zaštitu od sunca ali u isto vreme ne narušavaju Nimajerov dizajn.

Montirani su trouglasti prozori od tečnog kristala koji se u trenutku mogu zatamniti; Foto: IZB

Staklena fasada izvedena je 144 modula koji mogu da se zatamne u trenutku.

Bela sfera od betona i stakla prečnika je 12 metara. Sastoji se od gornje i donje hemisfere u kojoj se nalaze restoran i bar. Staklena fasada sa rešetkastom strukturom sastoji se od 144 pojedinačno proizvedenih trouglastih staklenih modula različitih veličina koji u trenutku mogu da zatamne. Ova stakla nazvana Eyrise, koju je razvila kompanija Merck, koriste naprednu tehnologiju tečnih kristala, a po specifikaciji su veoma slična ekranima na pametnim telefonima.

„Ovaj spoj umetnosti i tehnologije postavlja nove standarde u arhitekturi za naš sve digitalniji svet“, kaže Kai Beckmann iz kompanije Merck za Designboom. „Naša tehnologija tečnog kristalnog stakla Eyrise omogućila je nevidljivo zasenčenje i sprečavanje pregrevanja prostora, a istovremeno ostaje verna Nimajerovom dizajnu.”

Beli i glatki beton

Za izradu oplate za dve betonske školjke ručno je izrađeno 50 drvenih kalupa. Pored toga što je izrada oplate bila izuzetno komplikovana, receptura za beton je bila posebna problematika. Naime, projektom je predviđeno da beton bude klase SB 4 što znači da bi trebalo da bude što belji i što glađi. Nakon brojnih testova rađenih kako bi se dobila dobitna formula, odlučeno je da se betonska sfera izvede od betona čvrstoće C 30/37 i klase F5 koji je specijalno razvijen za ovaj projekat.

Nimajerova sfera u Lajpcigu; Foto: www.schwebewerk.com

Za izradu oplate za dve betonske školjke debljine 20cm ručno je izrađeno 50 drvenih kalupa.

Kompanija Berger Beton iz Pasau, zadužena za pravljenje i isporuku betona, posvetila je posebnu pažnju realizaciju ovog projekat. Korišćen je portland cement Dyckerhoff WEISS FACE kojeg krasi visok stepen beline. Uz dodatak belog filera, korišćen je i veoma lagan, visoko-kvalitetan pesak s belim pigmentima titanijum dioksida. Ovakva betonska mešavina potom je ugrađena u ljusku debljine svega 20 centimetara i to bez defekata, piše Beton.org.

„Nimajeru se svidela ideja o pravljenju zgrade koja bi bila od koristi zaposlenima ali bi ujedno bila i element iznenađenja koji donosi ovakva futuristička struktura usred industrijskog pogona“, kaže vlasnik fabrike Ludwig Koehne. „Uvek je bio otvoren za nove ideje i materijale, i uvek bi odobrio upotrebu inovativne tehnologije da bi ostvario svoju viziju.“

Nimajerova sfera
u Lajpcigu; Foto: Eyrise

Pionir armiranog betona

Oskar Nimajer bio je brazilski arhitekta koji se smatrao jednim od najznačajnijih imena moderne arhitekture. Jedan je od osnivača Brazilske škole savremene arhitekture. Bio je pionir u upotrebi armiranog betona. Najpoznatiji Nimajerovi projekti su Zgrada UN u Njujorku, grad Brazilija i muzej Niteroj. Projektovao je ukupno preko 600 građevina širom sveta, a najviše u Brazilu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *