Projekat ove autobuske stanice u potpunosti je usmeren na stvaranje uslova za njeno potpuno energetski nezavisno funkcionisanje.

Autobuska stanica u Tilburgu, na jugu Holandije, deo je master projekta revitalizacije tranzitnog čvorišta ovog grada. Projekat stanice potpisuje arhitektonska firma Cepezed, koja je pažnju usmerila na uspostavljanje jednostavnog pristupa susednoj železničkoj stanici i parkingu za bicikle, koji se takođe nalazi u zoni železničke stanice. Međutim, njihova ideja vodilja bila je da se napravi energetski samostalna autobuska stanica odnosno, da se generiše energija iz sopstvenih izvora. Tako stajalište ove autobuske stanice ima masivnu nadstrešnicu na kojoj se nalaze solarni paneli.

Sistem solarnih panela, površine 250 kvadratnih metara, zadovoljava sve potrebe za električnim napajanjem na stanici.

 

Sistem solarnih panela, ukupne površine od 250 kvadratnih metara, zadovoljava sve potrebe za električnim napajanjem na stanici. Ono što je zanimljivo jeste da je ovakav razvoj dizajna doveo do modernog i skulpturalnog izgleda stanice.

Naime, s obzirom na to da su arhitekte prilikom projektovanja vodili računa o sigurnosti i komforu putnika dok se nalaze na stajalištu, osmislili su nadstrešnicu koja zaklanja i parkirane autobuse, pa tako ukoliko su u toku padavine, putnici će biti zaštićeni i prilikom ulaska i izlaska iz prevoza.

Nadstrešnica od čeličnog okvira opremljena je rasvetom i ETFE folijom kako bi se prikupljena sunčeva energija u toku dana koristila za osvetljavanje stanice tokom noći, piše Inhabitat.

 

Moderan dizajn stanice, propraćen je pomoćnim sadržajima, poput mesta za punjenje električnih uređaja.

Na stanici su organizovani i potrebni rukohvati i rampe za invalidska kolica, kao i komunikacija pomoću Brajevog pisma.

Minimalistički i moderan dizajn stanice, propraćen je pomoćnim sadržajima, poput mesta za punjenje električnih uređaja, kao i interfon za SOS pozive.

Bez ćoškova

Kako bi se dodatno ojačala održivost stanice, arhitekte su odabrale materijale koji zahtevaju minimalno održavanje, a izbegnuti su uglovi i ćoškovi, kako bi se smanjila količina sredstava potrebnih za njeno čišćenje.

Foto: Lucas van der Weel (Cepezed)

Kad ste već ovde…