Ova mala vikendica kod Salcburga osmišljena je tako da zadovolji sve potrebe za kratak boravak u prirodi ali i da njeni vlasnici ne razmišljaju da li su izmirili račune za struju.

Originalna vikendica na ovom placu sagrađena je tokom 1970-ih, ali joj je arhitekta Thomas Ziesel dao potpuno novi šmek uz par jednostavnih trikova. Tako se na ovom posedu sada nalazi neobična drvena kapija kroz koju se ulazi u posed, dok je kućica spolja u hipnotišuće crnoj boji. Ovo nije slučajno…

Naime, ovaj maleni objekat zbog solarnih ploča instaliranih na krovu do zemlje, sada nosi i nadimak Solarferienhaus S3 (Solarna kuća za odmor). Fotovoltrični paneli proizvode dovoljno električne energije da pospeše sve potrebe korisnika kuće, ali da pritom još i „do vrha“ napune jedan električni auto.

Foto: Thomas Ziesel

Solarni paneli proizvode dovoljno struje da pospeše sve potrebe korisnika kuće, ali i da „do vrha“ napune jedan električni auto.

Foto: Thomas Ziesel

Enterijer s merdevinama

U enterijeru, koji je dobrim delom u belom, kuhinja i dnevni boravak zauzimaju većinu prostora koji se nastavlja na veliku terasu s pogledom na Alpe. Mala spavaća soba smeštena je tik iznad kuhinje u samom vrhu kućice i do nje se stiže pomoću malih merdevina iz kuhinje.

Foto: Thomas Ziesel

Za izradu pregrada korišćene glinene ploče kako bi zadržali toplotu u tokom zime, a rashladili je tokom leta.

Foto: Thomas Ziesel

Pod u vikendici urađen od punog drveta, a zanimljivo je da su za izradu pregrada korišćene glinene ploče kako bi zadržali toplotu tokom zime, a rashladili je tokom leta, prenosi sajt The Spaces.

Pogledajte kako izgleda enterijer u narednoj galeriji:

 

Kad ste već ovde…