Iako ima 70 kvadrata, u kolibi može komforno da spava desetoro ljudi.
Svetski projekti

Samoodrživa vikendica koja nudi potpuni komfor iako se nalazi na „pustom ostrvu“

Ova drvena vikendica koristi solarnu energiju, a pomoću filtera morska voda se koristi za piće. Objekat ima potpuno uspostavljen vodovod i kanalizaciju, kao i sistem za hlađenje i grejanje.

Kako zamišljate idealan odmor? Ako je to opuštanje u divljini bez prisustva drugih ljudi, ali u potpunom komforu i u skladu s tehnologijama 21. veka, onda će vam se svideti ovaj projekat.

Aleksi Hautamäki, prostorni dizajner i osnivač kreativne agencije Bond i grafička dizajnerka Milla Selkimäki osmislili su kolibu koja je podignuta kako bi sebi i svom sinu stvorili idealan prostor za odmor. Ova vikendica nalazi se na finskom arhipelagu koji je uz samu ivicu jugoistočnog dela nacionalnog parka. Iako deluje kao da je vikendica potpuno izolovana od civilizacije ona je zapravo udaljena od najbliže luke svega dvadeset minuta lagane vožnje brodom.

Odrasli mogu uživati u piću sa prijateljima na jednom kraju kuće, dok deca spavaju na drugom.

„Objekat odaje počast tradicionalnoj estetici finskog arhipelaga, sa zabatnim krovovima, dugim strehama, produženim olucima i drvenom vertikalnom oblogom.“, istakao je Aleksi za Dwell.

Kabine su duge i uske, što omogućava postavljanje velikih zastakljenih površina koje nude poglede ka prirodnim lepotama, kao i mogućnost organizovanja različitih funkcija na suprotnim krajevima objekta. „Tako odrasli mogu uživati u piću sa prijateljima na jednom kraju, dok deca spavaju na drugom.“, dodao je Aleksi.

U glavnoj objektu nalazi se dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom, kao i spavaćim blokom dok je u drugom objektu sauna i radionica.

Na prizemlju je dnevni boravak s trpezarijom i kuhinjom, kao i spavaća soba, a na galeriji je zona za relaksaciju.

Natkrivena terasa se nastavlja na dnevni boravak te vodi zabavu napolje, a ujedno se nadovezuje i na objekat u kom su sauna, tuš i toalet.

Dizajnirane sa ciljem da budu mesto za odmor i rad, ove kolibe imaju i radionicu ali i finsku saunu.

U drugoj jedinici nalazi se radionica koja im služi kao druga kancelarija kada nisu u Helsinkiju, ali i kao mesto u kom izrađuju različite predmete.

Komfor u 70 kvadrata

Iako je vikendica skromnih dimenzija to ne znači da je ona mala.

„Vizija je bila da se obezbede sve potrebne stvari na što manje prostora. Svi pojedinačni prostori dizajnirani su da budu što kompaktniji, bez da se ide na štetu funkcionalnosti i udobnosti.“, tvrdi Aleksi što se i ispostavilo kao tačno, imajući u vidu da je ukupna površina objekta 70 kvadrata, a u objektu komforno može da spava desetoro ljudi.

Samoodrživa vikendica

Ova vikendica koristi solarnu energiju, a pomoću filtera morska voda se koristi za piće. Objekat ima potpuno uspostavljen vodovod i kanalizaciju, kao i sistem za hlađenje i grejanje.

Tradicionalna finska peć na drva Kota Luosto, koja je postavljena u sauni greje tekuću vodu i podove u celom objektu.

Drvo po kamenu

Kako bi se objekat što bolje integrisao u prirodno okruženje nalazi se gotovo uz samu vodu. Kretanje po kamenitom terenu olakšano je preko sistema drvenih stazica ukupne površine 1.394 kvadratna metra.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *