Skupocene zgrada srušene u deliću sekunde; Foto: AP/YouTube screenshot
Antigradnja

Srušene luksuzne zgrade zbog nepoštovanja ekoloških propisa (video)

Stanari zgrade u indijskom gradu Kerala posmatrali su kako im domovi nestaju pred očima jer je sud naredio njihovo rušenje zbog kršenja ekoloških propisa vezanih za priobalna područja.

Vlasti na jugu Indije srušile su tri luksuzne zgrade koje su se nalazila na obali jezera jer su kršile propise po pitanju životne sredine. Prvo je srušen kompleks H2O Holy Faith koji je imao 19 spratova i 90 stanova. U samo nekoliko sekundi zgrada je sravnjena s tlom u kontrolisanoj eksploziji. Nakon toga srušene su i dve kule Alfa Serene.

Stanovnici porušenih stambenih objekata izjavili su da je previše bolno gledati kako im ruše domove pred očima a da za to oni nisu krivi već neko drugi, piše BBC.

U kontrolisanoj eksploziji, prvo je srušena zgrada od 19 spratova i 90 stanova, a potom i dve luksuzne kule.

Organ za upravljanje obalskim zonama Kerale (KCZMA) oformljen u cilju sprečavanja degradacije obalskih i morskih područja, došao je do saznanja da su dozvolu za izgradnju zgrada dali lokalni zvaničnici bez njegovog odobrenja. Oni su saopštili da je lokacija gde su se nalazili stambeni kompleksi područje u okviru koga nije dozvoljena nova gradnja.

U okviru ovih stambenih objekata mnogi bankari, direktori i bogati penzioneri našli su svoj dom. Cena luksuznih stanova u ovim kompleksima bila je veoma visoka i imala je trend rasta. Prema izjavi jednog stanara koji je 2006. kupio stan za 70.000 dolara, cena u međuvremenu vrtoglavo je skočila, pa je prošle godine jedan od njegovih suseda prodao stan za 176.000 dolara.

Veliki gubitak za životnu sredinu

Međutim, u maju, prošle godine, Vrhovni sud je doneo odluku i naložio rušenje zgrada ocenjujući da su narušeni građevinski propisi. Zaključeno je da se radi o nelegalnoj gradnji, koja predstavlja “veliki gubitak za životnu sredinu”. Osvrnuli su se i na poplave iz 2018. u Kerali, navodeći da su one bile posledica degradiranja životne sredine i nelegalnog zauzimanja priobalnih područja.

Neki stanovnici su nakon presude odbijali da napuste svoje domove, ali su im isključeni voda i struja u zgradama, ne ostavljajući im drugi izbor nego da odu. Vlada je naredila da se „oštećenim“ stanarima isplati privremena odšteta u iznosu od oko 35.000 dolara.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *