Iza ovog projekta stoje arhitektonska firma Killa Design i fondacija Dubai Future; Vizuelizacija: Killa Design
Svetski projekti

U Dubaiju otvoren muzej izveden bez ijednog stuba

Sedmospratna konstrukcija visoka 77 metara podignuta je uz primenu naprednih građevinskih metoda, a napaja se energijom preko sopstvenog solarnog parka.

Arhitektonska firma Killa Design i fondacija Dubai Future stoje iza projekta Muzeja budućnosti u Dubaiju, konačno otvorenog krajem februara, koji na prvi pogled jasno daje sliku da nije dizajniran da bude suptilan, već da slavi i veliča ljudska dostignuća i inovacije koje vode čovečanstvo u budućnost.

Zaobljene forme, blistava i ukrašena arapskim kaligrafskim natpisima, ova nova kulturna destinacija Ujedinjenih Arapskih Emirata preokreće konvencionalne ideje o muzejima.

Objekat se inače nalazi na samo nekoliko minuta od najviše zgrade na svetu – Burdž Kalife, i najnoviji je “dodatak” u blistavoj kolekciji arhitekture UAE.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Otvaranje muzeja prvobitno je bilo najavljeno za 2019. godinu; Vizualizacija: Killa Design

Ikona arhitekture i kulture

Umesto da bude mesto za puko izlaganje istorijskih artefakata, ovo će biti eksperimentalni prostor koji bi trebalo i da inspiriše budućnost ljudskog roda, piše portal Wallpaper.

Arhitekta Šon Kila je zgradu fluidne forme osmislio kao “ikonu arhitekture i kulture”,  koristeći se kompjuterski podržanim dizajnom i najsavremenijom tehnologijom u oblikovanju kako bi postigao svoj cilj.

Kao rezultat, dobijena je 77 metara visoka sedmospratna konstrukcija izvedena bez upotrebe ijednog stuba.

77 metara visoka sedmospratna konstrukcija izvedena je bez upotrebe ijednog stuba; Vizualizacija: Killa Design

Osim što je izveden uz primenu naprednih građevinskih metoda, Muzej budućnosti takođe se koristi i savremenim strategijama održive arhitekture, te se struktura napaja energijom preko sopstvenog solarnog parka.

Na fasadi se mogu uočiti citati šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma, potpredsednika i premijera UAE i vladara Dubaija: “Možda nećemo živeti stotinama godina, ali proizvodi naše kreativnosti mogu ostaviti nasleđe koje će živeti dugo nakon nas.”; “Budućnost pripada onima koji je mogu zamisliti, dizajnirati i izvesti. To nije nešto što čekate, već ono što stvarate” i “Inovacija nije intelektualni luksuz. To je tajna koja stoji iza evolucije i podmlađivanja nacija i naroda”.

Osim što je izveden uz primenu naprednih građevinskih metoda, Muzej budućnosti takođe se koristi i savremenim strategijama održive arhitekture, te se struktura napaja energijom preko sopstvenog solarnog parka.

Muzej budućnosti se napaja energijom preko sopstvenog solarnog parka; Vizualizacija: Killa Design

Prostor koji se konstantno prilagođava i preobražava

U unutrašnjosti, prostor je organizovan tako što se višenamenska sala nalazi u jezgru objekta, a okružena je dodatnim prostorima, uključujući salu za predavanje, raznovrsne laboratorije i prostor sa stalnim izložbama.

„Muzej budućnosti je ‘živi muzej’, koji se konstantno prilagođava i preobražava, jer samo njegovo okruženje pokreće stalne i česte promene njegovih eksponata i atrakcija“, izjavio je Mohamed Al Gergavi, ministar u vladi UAE i predsednik fondacije Dubai Future.

„Muzej okuplja futuriste, mislioce, inovatore i javnost na probnom polju ideja koje definišu svet budućnosti i oblikuju način na koji komuniciramo sa onim što dolazi“ dodao je on.

Muzej je zamišljen kao eksperimentalni prostor koji bi trebalo da inspiriše budućnost ljudskog roda; Vizualizacija: Killa Design

Izabrali smo vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *