Kuća od 55 kvadrata obložena je kamenom; Foto: Niels Nigaard
Svetski projekti

Letnjikovac jednostavne zabatne forme kao nežan dodatak prirodnom okruženju

I u eksterijeru i u enterijeru prednost  je data jednostavnim, prirodnim materijalima, dok tanko betonsko postolje štiti građevinu od poplave tokom jakih oluja.

Lokalna praksa GinnerupArkitekter dizajnirala je kuću obloženu kamenom na vrhu betonskog postolja, koja je smeštena kraj plaže na jednom malom ostrvu u Danskoj.

Neveliki letnjikovac od 55 kvadratnih metara nalazi se blizu obale okružene livadama, a danski arhitekti koristili su jednostavnu zabatnu formu i prirodne materijale kako bi smanjili uticaj kuće na njeno prirodno okruženje.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kuća se nalazi blizu morske obale i okružena je livadama; Foto: Niels Nigaard

Letnjikovac na danskoj obali

„To je kuća koja ne uznemirava, ali koja se ponosno prilagođava i ponavlja prirodne motive i zaklone za vetar i vremenske prilike“, kažu za Dezeen iz prakse, čije je sedište u gradu Horsensu.

„Pomalo nalik na uzimanje kamenčića na plaži, tako bi trebalo doživeti i letnjikovac. Kao nežni dodatak, izgrađen na prostorima prirode“, dodao je Martin Šak, partner u GinnerupArkitekter.

Betonsko postolje štiti kuću od poplava tokom nevremena; Foto: Niels Nigaard

U unutrašnjosti, letnjikovac je podeljen na dve zone ispod visokog svodnog plafona.

Tanko betonsko postolje kuće je dizajnirano da zaštiti građevinu od poplave tokom jakih oluja i služi kao prostor za terasu.

Kako bi se oponašale velike stene i šljunak sa obližnje plaže, ceo eksterijer je obložen kamenom, a sitniji kamenčići  takođe su uključeni u agregat postolja.

U unutrašnjosti, letnjikovac je podeljen na dve zone ispod visokog svodnog plafona, sa dnevnim boravkom, kuhinjom i kupatilom na jednom kraju i spavaćom sobom na drugom.

Zastaklenje obavija svaki ugao kuće; Foto: Niels Nigaard

Konstantno prisustvo prirode

Stakleni zid u centru kuće razdvaja ova dva kraja, osiguravajući da dnevna svetlost može da dopre do svakog prostora tokom dana.

Veliki delovi zastakljenja obavijaju svaki ugao kuće, sa kliznim staklenim vratima koja omogućavaju pristup betonskom postolju iz dnevnog boravka i spavaće sobe.

Priroda je konstantno prisutna preko pogleda kroz velike zastakljene delove, od trenutka kada se vlasnici probude pri izlasku sunca, do trenutka kada odu u krevet sa pogledom na zalazak sunca“, kažu u studiju.

Dnevna svetlost može da dopre do svakog prostora tokom dana; Foto: Niels Nigaard

Unutrašnja obrada takođe daje prednost jednostavnim, prirodnim materijalima.

„Preko zastakljenih uglova pruža se podeljen pogled i na livadu i na more, tako da se tokom dana mogu pratiti bogat ptičji i životinjski svet i brodovi na moru“, nastavljaju danski arhitekti.

Unutrašnja obrada takođe daje prednost jednostavnim, prirodnim materijalima, sa podovima od Öland krečnjaka i dimljenim hrastom koji se koristi za kuhinjsku stolariju, postavljenim uz obične bele zidove.

„Dimljeni hrast, zajedno sa toplim podom od prirodnog kamena, pojačava osećaj taktilnih, jednostavnih materijala u kontrastu sa svetlim i belim enterijerom“, kažu na kraju u danskoj praksi.

Dimljeni hrast i pod od krečnjaka u kontrastu su sa belim zidovima; Foto: Niels Nigaard

Foto-galerija

Kuća od 55 kvadrata obložena je kamenom; Foto: Niels Nigaard
Kuća od 55 kvadrata obložena je kamenom; Foto: Niels Nigaard

Fotografije: Niels Nigaard

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *