Svetski projekti

Kubična kuća u Poljskoj koja gleda na sve strane sveta

Ova drvena kuća izgleda kao da je sastavljena od Lego kockica. Pogledajte o čemu se zapravo radi!

Arhitektonski studiji Brandys Design i Modern House potpisuju projekat apartmana Szuflandia na padinama planine Kiczera u Poljskoj. Na oko četiri kilometra od grada Visla podignuta su interesantne kuće od drveta kao primarnog građevinskog materijala.

Ono što ovaj objekat čini neobičnim jeste svakako njegova neobična forma u obliku naslaganih kubusa koji su međusobno smaknuti jedan u odnosu na drugi. Ovakvim oblikovanjem postignut je ne samo neobičan izgled strukture s konzolnim prepustima već je i svaka soba dobila svoj pogled ka planinama kao i terase koje objektu pružaju dodatnu funkcionalnu i estetsku vrednost.

Naslagani kubusi međusobno su smaknuti jedan u odnosu na drugi.

Svaki apartman ima ogroman prozor od poda do plafona s kojih se pogled pruža na planinske masive. Pošto je akcenat u enterijeru stavljen zapravo na panoramu, ostatak unutrašnjeg uređenja je sveden. Preovlađuju prirodni materijali, blag kolorit ali i nameštaj koji prate kubični izgled fasade.

Kuća od 128 kvadrata obložena je drvetom, dok je u eksterijeru korišćen prirodni kamen za popločavanje staza kao i za oblikovanje stepeništa.

Na projektu apartmana Szuflandia učestvovale su arhitekte Lukasz Brandys, Tomasz Zloczowski, Slawomir Sobeczko i Joanna Brandys.

Foto: Tomasz Zakrzewski via ArchDaily

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *