Muzej obmotan aluminumskim panelima koji reflektuju okruženje; Foto: Estudio Herreros
Svetski projekti

Prelomljeni muzej u Oslu posvećen Edvardu Munku

Muzej posvećen opusu čuvenom norveškom umetniku gradi se pored poznate Opere u Oslu.

Munkov muzej čiji projekat potpisuje španska arhitektonska firma Estudio Herreros, nalazi se u Oslu na samoj obali, te se okolna vodena površina suptilno reflektuje na prelomljenoj fasadi pružajući joj dodatnu dinamiku. Objekat se nalazi u modernoj i ekspanzivnoj gradskoj četvrti Bjorvika, te svojom savremenom formom doprinosi umetničkom karakteru, kao i arhitekturi okruženja, piše Wallpaper.

Foto: Estudio Herreros
Foto: Estudio Herreros
Foto: Estudio Herreros
Foto: Estudio Herreros

Muzej je obložen perforiranim i transparentnim aluminijumskim pločama koji reflektuju boje okruženja.

Munkov muzej nalazi se u neposrednoj blizini još jedne znamenitosti, čuvene Opere u Oslu koju je projektovala arhitektonska firma Snohetta.

Muzej je organizovan na trinaest spratova, a obmotan je perforiranim i transparentnim aluminijumskim pločama, sa idejom da reflektuje boje okruženja koje se menjaju u skladu sa vremenskim uslovima.

Objekat sadrži i otvorenu terasu i restoran na trinaestom spratu, koji omogućavaju posetiocima da uživaju u gradskom pejzažu.

Muzej se može pohvaliti i ispoštovanim striktnim propisima vezanim za održivost. Gde god je to bilo moguće primenjeni su reciklirani materijali, a tehnike i sistemi uštede energije u celosti utiču na smanjenje emisije ugljenika.

Foto: Estudio Herreros

Sve verzije Vriska

Predviđeno je da će po otvaranju muzej biti jedan od najvećih na svetskom nivou, posvećen samo jednom umetniku. Sa 11 galerijskih prostora za izlaganje, muzej će pružiti dovoljno mesta za izlaganje kolekcije od preko 26.700 dela, uključujući i i umetnikove velike freske, poput dela Sunce, koja je završena 1909. godine i koja ima dužinu od gotovo osam metara. U izloženoj kolekciji će se naći i nekoliko verzija Munkovog čuvenog dela Vrisak (Krik).

Foto: Estudio Herreros

Otvaranje u oktobru

Na dan svečanog otvaranja muzeja 22. oktobra, prema predstavljenom programu, održaće se mini koncerti, razni performansi kao i umetničke radionice, što će upotpuniti događaj, a organizatori se nadaju da će na taj način približiti muzej zajednici.

Edvard Munk (1863-1944) bio je norveški umetnik, tipičan predstavnik ekspresionizma u slikarstvu. Proslavio se u Nemačkoj u 20. veku, te na tamošnje slikare ekspresioniste izvršio znatan uticaj. Prilikom slikanja slike „Krik“ bio je inspirisan crvenim nebom od erupcije vulkana Krakatau u Indoneziji 1883. na drugom kraju sveta.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    nije što su vikinzi al je sve u skladu, sa smislom i vrhunski!

Оставите одговор

Obavezna polja *