Stanica Njugati u Budimpešti i cirkus koji se gradi pored; Foto: MAV
Svetski projekti

Cirkus uz obnovljenu železničku stanicu u Budimpešti

Po završetku građevinskih radova na krovnoj konstrukciji zapadne železničke stanice Njugati, pored nje počinje izgradnja Nacionalnog centra za cirkusku umetnost.

Mađarska ima veoma razvijen železnički saobraćaj, a podatak koji to potvrđuje jeste ukupna dužina železničke mreže od čak 7.606 km. Skoro svako mesto u zemlji ima železničku stanicu kao i vezu s Budimpeštom u koji se slivaju sve pruge. Stoga, glavno saobraćajno čvorište u prestonici se sastoji od tri velike železničke stanice: Keleti, Deli i ništa manje važnije stanice Njugati koja je u procesu velike rekonstrukcije.

Naime, završeni su građevinski radovi na krovnoj konstrukciji zapadne železničke stanice Njugati u Budimpešti. U okviru projekta, obnovljen je krov nadstrešnice za vozove, susedne staklene konstrukcije, kao i šest fasada na ukupnoj površini od 8.200 kvadratnih metara.

Obnovljen je krov iznad centralne zgrade od 2.200 kvadrata; Foto: MAV

Završeni su građevinski radovi na krovnoj konstrukciji zapadne železničke stanice Njugati u Budimpešti.

Na oba kraja zgrade, na ukupno 2.200 kvadratnih metara, urađen je potpuno novi stakleni zid, a sanirani su i svi krovni delovi stanične zgrade koji do sada nisu obnovljeni. Odvodnja kišnice je takođe rekonstruisana, a novi digitalni sistem za informisanje putnika biće postavljen u okviru svih perona, objavili su iz MAV-a.

MAV izvodi rekonstrukciju koristeći vladine i EU fondove, zamenjujući i kompletno popločanje u i oko stanice. Obnavljaju se tuneli, liftovi, postavljaju rampe, i grade se staze sa taktilnim popločanjem za slepe i slabovide, piše Daily News Hungary.

Impresivnom krovu vraćen je stari sjaj; Foto: MAV

Cirkus pored stanice

Međutim, nije samo obnova krovne konstrukcije jedina zanimljiva vest o železničkoj stanici Njugati. Kako piše 444.hu, pored železničke stanice gradiće se Nacionalni centar za cirkusku umetnost, kao i institut za obuku umetnika sa školom za ples.

Peter Fekete iz Ministarstva za kulturu dodao je da će se „zanimanje cirkuske umetnosti, uključujući obuku tehničara za osvetljenje i ozvučenje kao i majstora scene, takođe proučavati na ovom mestu“.

Izgradnja centra proglašena je prioritetnom investicijom. Prema Feketeu, cirkuska umetnost je jedina grana umetnosti u kojoj je Mađarska među prvih pet u svetu, a to opravdava uspostavljanje najozbiljnijeg centra cirkuske umetnosti u Evropi.

Nacionalni centar za cirkusku umetnost; Foto: kormany.hu

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *