U dvorištu je podignut objekat od 40 m2 s kancelarijom i gostinskom sobom; Foto: Leonid Furmansky
Izdvojeno, Svetski projekti

Kako je par arhitekata stvorio u dvorištu svoj novi radni prostor

Kao i većina arhitekata i ovaj dvojac imao je veliku viziju i ograničena budžetska sredstva.

Arhitekte studija Hunt Architecture, koji su ujedno i bračni par, shvatile su tokom vremena da njihov dom sa dvoje male dece postaje premali i to ne samo za dnevne životne potrebe, već i rad s obzirom na to da su još pre pandemije počeli da rade od kuće. Tako se stvorila potreba za više prostora pa su odlučili da svoj novi radni prostor, kao i apartman za goste, izgrade tamo gde jedino imaju mesta – u dvorištu.

U dvorištu je podignut skladan objekat od 40 m2 sa kancelarijom i gostinskom sobom.

Arhitekte iz Ostina u SAD ističu za ArchDaily da u vreme projektovanja nisu ni mogli da zamisle koliko će im ovakva vrsta radnog prostora biti korisna tokom globalne pandemije koronavirusa koja je pogodila svet taman kada je dvorišni objekat završen.

Kako je budžet za realizaciju projekta od početka bio glavni akter, arhitekte su morale da usaglase svoju veliku viziju i ograničena sredstva. Imajući ovo u vidu, od samog početka blisko su sarađivali sa izvođačima kako bi bili sigurni da neće prekoračiti budžet.

Osnova objekta

Malterisani zidovi i kedrove obloge

S obzirom na to da je lokacija na kojoj se gradilo bila mala, a forma objekta jednostavna, arhitekte su mogle da usredsrede svoju pažnju na odabir kvalitetnih ali ne preskupih materijala kao i na dobro osmišljene detalje.

Tako je fasada objekta izvedena je u kombinaciji malterisanih zidova u svetlom tonu i vertikalnih kedrovih obloga, što je objektu dalo smiren i skladan izgled.

Kancelarija i gostinski apartman razdvojeni su čajnom kuhinjom i kupatilom,

U unutrašnjosti objekta od 40 metara kvadratnih organizovani su kancelarija i gostinski apartman, te su ova dva prostora razdvojena kompaktnom čajnom kuhinjom i kupatilom.

Veliki prozori obezbeđuju prijatnu osvetljenost u kancelariji ali i pogled na porodičnu kuću.

Tavanica od kedrovine nosi i velike krovne prozore za dodatno osvetljenje u objektu.

Primarni element enterijera, koji povezuje sve prostore, jeste tavanica izvedena takođe od kedrovine koja nosi i velike krovne prozore, za dodatno osvetljenje u objektu.

Kompaktna čajna kuhinja izvedena je minimalistički i tako da se što lakše održava.

U kancelariji su formirane police gde se nalaze uzorci materijala koje arhitekte često koriste u svojim projektima.

Žarište porodičnih dešavanja

Arhitekte ističu da je njihovo ranije slabo korišćeno dvorište, sada postalo žarište dešavanja porodičnih aktivnosti. Ovaj relativno skroman projekat ima veoma veliki uticaj kako na privatni, tako i na poslovni život mladog para arhitekata i pokazuje kada dobra vizija može dovesti do balansa privatnog i poslovnog prostora u neposrednoj blizini.

Grafički prilozi

Aksonometrijski prikaz objekta
Aksonometrijski prikaz objekta
Osnova objekta
Osnova objekta

Faktografija

  • autori: Hunt Architecture
  • lokacija: Ostin, SAD
  • površina: 40 m2
  • godina: 2020.
  • fotografija: Leonid Furmansky

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. miki

    ne sviđa mi se nikako wc preko puta čajne kuhinje. greška u tekstu nije 400 nego 40m2,poz

Ostavite odgovor

Obavezna polja *