Spektakl na 27.000 kvadrata u Kini
Svetski projekti

Ova zgrada dizajnirana je kao oblak koji lebdi iznad šume

Futuristički muzej će izgledati kao da izvire iz panorame grada zahvaljujući vrlo efektnom srebrnom, reflektujućom fasadom.

Proslavljeni kineski biro MAD Architects predstavio je dizajn Muzeja nauke i tehnologije u gradu Haikou, u kineskoj provinciji Hainan. Arhitekte su osmislile objekat od 27.000 kvadratna metra nadzemne strukture, koji pored brojnih galerija, planetarijuma i vidikovca sadrži i teatar s gigantskim ekranom. Međutim, ono što je posebno specifično za ovaj objekat jeste da će on izgledati kao oblak koji lebdi iznad guste džungle koja okružuje muzej.

Poput oblaka, zgrada muzeja će delovati kao da pluta iznad okolne džungle.

Kako objašnjavaju arhitekte, futuristička zgrada će izgledati kao da izvire iz grada zahvaljujući vrlo efektnoj srebrnoj, reflektujućoj fasadi, te će se na ovom mestu, kako kažu, „susresti iskonska prašuma i tehnologije budućnosti“. Tako će zgrada muzeja delovati kao da pluta iznad okolne džungle – poput oblaka.

Naime, objekat je smešten na granici nacionalnog parka sa gustom džunglom pa je inspiracija u arhitekturi tražena upravo u njoj. Kada bude završen „muzej će služiti kao mesto nauke, tehnologije i prirode, podstičući posetioce da traže inspiraciju u urbanom i prirodnom okruženju.“

Rampa kao vertikalna komunikacija

U unutrašnjosti, prostor je organizovan oko centralnog atrijuma okruženog rampom za vertikalnu komunikaciju. Razgledanje izložbi počinje s vrha objekta, odnosno s petog sprata, gde je smešten i vidikovac.

Posetioci otpočinju istraživanje muzeja sa galerijom posvećenoj tehnologiji i svemiru, a potom se rampom spuštaju do četvrtog sprata koji je u centar pažnje stavlja okeane. Treći sprat posvećen je matematici i nauci, dok je na drugom spratu smešten multimedijalni interaktivni prostor kao i dečije igraonice.

Razgledanje izložbe počinje s vrha objekta, odnosno sa petog sprata, gde je smešten i vidikovac.

„Spiralni, iskošeni izložbeni prostor uzdiže se iz centralne sale, preko pet spratova, povezujući posetioce širom muzeja.“, rekli su iz MAD Architects.

Natkriveni atrijum

Spoljašnjost i unutrašnjost su dodatno povezani trgom u formi natrivenog atrijuma kako bi se obezbedio prijatan boravak i na otvorenom, imajući u vidu da je ovo lokacija vlažne i kišovite klime.

Gotovo do 2024. godine

Hainan muzej nauke i tehnologije je drugi veliki javni projekat arhitektonske firme MAD Architects u Hainanu, nakon objekta Cloudscape, koji je otvoren u aprilu ove godine.

Planirano je da izgradnja otpočne krajem avgusta ove godine, dok se završetak radova i otvaranje planira za 2024. godinu.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *