Svetski projekti

Kopi-pejst kuća koja poštuje okolnu arhitekturu i ambijent

Višečlana porodica iz ruralne oblasti Kanade proširila je dom tako što je napravila još jednu kuću koja odaje počast staroj.

Arhitektonska firma ACDF projektovala je dodatnu stambenu jedinicu za porodicu koja je na imanju već imala staru kuću. Međutim, umesto da se porodična kuća sruši odlučeno je da se pored nje napravi nova kao omaž staroj. Novi objekat zato ima gabarit, formu i dimenzije kao i originalna kuća čime je postignuto i da se okolina koja ih okružuje ne naruši. Novoprojektovana bela prizemna kuća, delimično ukopane betonske osnove, zapravo izgleda kao prefinjena verzija postojećeg objekta.

Veza između stare i nove kuće izvedena je čeličnom pasarelom u antracit boji koja je iznutra obložena hrastom.

Stara i nova kuća povezani su toplom vezom koja je napravljena od čelične konstrukcije antracit boje i zastakljenih panela koji omogućuju poglede ka prirodi. S unutrašnje strane ova pasarela obložena je drvetom.

Materijalizacija nove kuće upućuje na neposredno okruženje pa tako limeni krov i drvena obloga reflektuju glatku i sjajnu koru okolnih breza, dok bela fasada upućuje na bele zidove seoskih ambara.

Novi koncept organizacije, sa otvorenim prostorima i velikim prozorima, još više je usmeren na prirodno okruženje, pa je omogućen spektakularan pogled na obližnje jezero.

Prirodni materijali u enterijeru

Kada se zaviri u enterijer, odmah zapada u oko velike površine pod drvetom. Pasarela je obložena hrastom dok je su drugi zidovi u tamnoj boji drveta koja korespondira sa antracit bojom konstrukcije.

Otvorena forma pasarele pruža članovima porodica da čak i kada su u različitim delovima kuće imaju pogled jedni na druge.

Hrast koji utopljava

Topli izgled primenjene hrastovine skladan je sa postojećim drvenim gredama i podom u starom delu kuće. Kamin je zaslužan za opuštajući ambijent, pa porodica može uživati zajedno u udobnosti prostranog dnevnog boravka.

U suterenu objekta smeštena je glavna spavaća soba, koja ima znatne benefite od topografije terena. 

Polirani betonski podovi i detalji od prirodnog drveta istovremeno upućuju na jednostavnost ali i na bogatstvo materijala.

S obzirom da je delimično ukopana, kuća poseduje određenu dozu ušuškanosti, dok preko otvorenog zida sa prostranim balkonskim vratima prima znatnu količinu prirodnog osvetljenja.

Foto: Adrien Williams

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *