Spa centar u Termama Olimia namenjen porodicama; Foto: Miran Kambič
Izdvojeno, Svetski projekti

Poznate slovenačke terme proširene velnes centrom po projektu Enote

Termalija Family Wellness najnoviji je u nizu projekata arhitektonskog studija Enota koji je u okviru popularnih Termi Olimia izveden u poslednjih petnaest godina.

Petnaestogodišnji razvojni put slovenačke Terme Olimia protekao je kao transformacija klasičnog zdravstvenog centra iz osamdesetih godina prošlog veka u moderan spa kompleks. Svaki korak rekonstrukcije i izgradnje sproveden je u skladu s tadašnjim potrebama i nije se pratio nikakav jasno definisan razvojni plan, pa iz ljubljanskog studija Enota ističu da su i oni, kao i investitori, za svaki novi završeni projekat mislili da je poslednji. Međutim, Olimia se i dalje širi – i to kako!

Pogledajte video novog spa centra u Sloveniji:

 

Novi velnes centar osmišljen je tako da se čitav kompleks što bolje poveže s prirodom koja ga okružuje.

Uobičajeno je da ovakav način proširenja sličnih kompleksa na kraju rezultuje prisustvom niza objekata koji jednostavno popunjavaju prostor. Međutim, prilikom razvoja Terme Olimia pazilo se na razvoj mikrourbanizma kako bi se on poboljšao i kako novi objekti ne bi samo popunjavali prazne parcele, već bi se čitav kompleks još više povezao s prirodom koja ga okružuje. Kao i kod svih prethodnih objekata ovakav princip razvijanja projekta sproveden je i kod Termalija Family Wellness – novog dodatka Termama Olimia vrednog 10 miliona evra.

Kombinacija otvorenog i zatvorenog bazena

Novi objekat smešten je na mestu nekadašnjeg zatvorenog bazena koji je tokom leta trebalo da se otkriva u otvoreni bazen, međutim to u praksi nikada nije učinjeno zbog složenosti procesa pomeranja opne.

Kako je u okviru novog kompleksa Terme Olimia segment zatvorenog bazena funkcionisao kao sastavni deo, usledio je niz žalbi od strane gostiju, koji su želeli isti nivo usluge i u ovoj zoni. Na nagovor arhitekti Enote, investitor se odlučio i za započinjanje projekta rekonstrukcije ovog segmenta.

Krov iznad bazena podeljen je u manje segmente kako on svojom veličinom ne štrčao u odnosu na čitav kompleks.

Veći deo prethodno izvedenih objekata delimično je bio urađen podzemno. Međutim, u slučaju Termalija Family Wellness ovo nije moglo jednostavno da se sprovede. Objekat ovakve namene, posebno deo ispunjen vodom, zahteva znatan volumen strukture koji nije bilo moguće potkopati u teren.

Rešenje je pronađeno u deljenju velike strukture krova iznad prostrane vodene površine, na skupove manjih segmenata, kako bi se i ovaj deo uklopio skladno u čitav kompleks.

Gledajući na odabranu materijalizaciju, formu i dimenzije dobijenih struktura, stiče se utisak savršenog uklapanja sa okolnim ruralnim objektima.

Bez šume stubova

Naizgled složena geometrija, zapravo je dovela do statičkog rešenja u unutrašnjosti, gde gotovo da nema oslonaca, pa je prostor bazena potpunosti otvoren.

Otvaranje konstrukcije

Nedostatak otvorenog prostora tokom leta rešen je tako što se deo fasade i krovni prozori otvaraju, te masivna struktura krova tokom leta deluje lagano poput senke nad prostorom bazena.

Našim ljudima su Terme Olimia poznate po vrhunskom hotelu Sotelia kao i luksuznom spa centru Orhidelia namenjen uglavnom parovima i starijim osobama od 16 godina, dok je novi centar Termalija više orijentisan ka porodicama.

A Srbija?

Slovenački biro Enota uradio je projekat spa centra u Inđiji kao i velnes centra na Zlatiboru, ali investitori još uvek nisu odabrali po čijem rešenju će biti izvođeni ovi objekti. Nadamo se da će i Srbiji u bliskoj budućnosti dobiti ovakve moderne spa centre.

Pogledajte i grafičke podloge:

Foto, video: Miran Kambič

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *