Pogled na budući održivi grad kraj Atine; Vizuelizacija: Sasaki
Svetski projekti

Atina na vodi: Kako napreduje jedan od najvećih projekata urbanog preporoda u Evropi

Saznajte šta su sve u održivom grčkom gradu osmislili arhitektonski studiji poput Kengo Kuma and Associates, Foster + Partners, Bjarke Ingels Group, Aedas…

Premijerno predstavljen na portalu Gradnja u avgustu 2022. godine, budući održivi grad Ellinikon u Grčkoj nastavlja da privlači ogromnu pažnju javnosti kao jedan od najvećih projekata urbanog preporoda u Evropi.

Masterplan, koji je svoje korene postavio na principima „15-minutnog grada“, vredan je 8 milijardi evra, a čitav razvoj na lokaciji kod Atine predvodi LAMDA Development, poznata grčka kompanija za razvoj nekretnina.

Ovom prilikom, sagledavamo koji su segmenti ovog projekta realizovani do sada, kao i šta bi sve trebalo da bude završeno tokom narednih nekoliko godina.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Transformacija će oživeti zastarelo područje Međunarodnog aerodroma u Atini; Vizuelizacija: Sasaki

Poligon za čuvene arhitektonske studije

Podsetimo, planirana transformacija oživeće zastarelo područje Međunarodnog aerodroma u Atini, koji je bio u funkciji u periodu od 1938. godine do 2001. godine, pre nego što je Marina razvijena kao domaćin Jedriličarskog centra za Letnje olimpijske igre u grčkoj prestonici 2004. godine.

U novom pametnom gradu nalaziće se stambeni i kancelarijski prostori, trgovački objekti, ali i raznovrsni kulturni prostori, zone za zabavu, rekreaciju, a sve zajedno organizovano oko ogromnog parkovskog prostora površine od dva miliona kvadratnih metara.

Na ovom master projektu rade mnogobrojni čuveni arhitektonski studiji poput Foster + Partners, Kengo Kuma and Associates, Bjarke Ingels Group (BIG), Aedas, SAOTA, Oppenheim Architecture i Sasaki, zajedno sa grčkim firmama poput 314 Architecture Studio i Bobotis+Bobotis Architects.

Kompleks Park Rise po projektu Bjarke Ingels Group; Vizuelizacija: BIG

Kako napreduje ovaj 15-minutni grad

Nakon samo šest meseci od početka radova na projektu, u junu 2021. godine, LAMDA Development su završili prvi deo Ellinikon parka, Ellinikon Experience Park, što je već bilo za pohvalu.

Projekat se prostire na 75.000 kvadratnih metara i nalazi se u četvrti avio-hangara, okružujući tri istorijska, zaštićena hangara bivšeg aerodroma.

Projekat vodi firma Sasaki zajedno sa lokalnim studijom za pejzažnu arhitekturu doxiadis+, koji će urediti prostor sa više od 900 stabala drveća i 80.000 regionalnih biljaka, koji su već zasađeni.

Prostor je zasađen sa više od 900 stabala drveća i 80.000 regionalnih biljaka; Vizuelizacija: Sasaki

Prostor će sadržati i interaktivnu fontanu, sa koreografisanom rasvetom i muzikom, kao i otvorene sportske površine i dečije igralište.

Park sadrži bašte za upravljanje kišnicom, koristi prirodne materijale, a postojeći prostor će biti konvertovan da sadrži površine sa klupama i stazama. Prostor će sadržati i interaktivnu fontanu, sa koreografisanom rasvetom i muzikom, kao i otvorene sportske površine i dečije igralište.

Planirano je da se ovaj parkovski prostor vremenom proširi, te će postati najveći obalni park u Evropi, pokrivajući 2.000.000 kvadratnih metara, sa više od 31.000 stabala drveća i 86 različitih vrsta i preko 1 milion biljaka mediteranskih sorti.

Ellinikon Experience Park će postati najveći obalni park u Evropi; Vizuelizacija: Sasaki

U iskustvenom centru posetioci detaljno mogu istražiti projekat kroz više od 22 tehnološke izložbe i uz pomoć digitalnih aktivnosti.

U međuvremenu, Ellinikon Experience Centar, koji je otvoren u aprilu 2022. godine, služi kao prostor gde posetioci detaljno mogu istražiti projekat kroz više od 22 tehnološke izložbe i uz pomoć digitalnih aktivnosti.

Istraživanje je podeljeno u pet tematskih zona koje pomažu u demonstraciji ambicioznih planova projekta: Živeći novu eru, Živeći u prirodi, Živeći u budućnosti, Pametno življenje i Živeti pored mora.

Ellinikon Experience Centar otvoren je u aprilu 2022. godine; Foto: theellinikon.com.gr

AMEA će pružiti prijatan prostor za četiri udruženja osoba sa invaliditetom, u četiri odvojene, a međusobno povezane zgrade.

Jedan drugi deo projekta trebalo bi se otvori ove godine, a to je AMEA, objekat od 11.500 kvadratnih metara, a koji će pružiti prijatan prostor za četiri udruženja osoba sa invaliditetom, u četiri odvojene, a međusobno povezane zgrade.

Jedna od četiri zgrade u kompleksu AMEA; Vizuelizacija: ABAS

Završetak Fosterove kule planiran za 2026.

LAMDA je postavila 2026. godinu kao cilj za završetak mnogobrojnih projekata u Ellinikonu. Tako Riviera Tower, projektovan od strane studija Foster + Partners, već ima pre-sertifikat LEED Gold i njegov završetak se očekuje za dve godine.

Planirano je da ovaj neboder, predstavljen na Gradnji 2021. godine kao Marina Tower, svojim dizajnom bude usmeren na održivost i klimatsku osvešćenost u budućnosti.

Riviera Tower u Ellinikonu; Vizuelizacija: DBOX/Foster + Partners

U neposrednom okruženju Riviera Gallerije biće smešteni i nagrađivani lanci restorana, kao i elegantni kafei i bistroi.

Zatim je tu i Riviera Galleria firme Kengo Kuma and Associates, kao jedinstvena destinacija za premijum brendove, sa lokacijom u srcu Atinske rivijere.

Objekat će ugostiti prodajne prostore najpoznatijih grčkih i svetskih dizajnera, a u neposrednom okruženju će biti smešteni i nagrađivani lanci restorana, kao i elegantni kafei i bistroi.

Riviera Galleria; Vizuelizacija: Kengo Kuma And Associates

Pet kompleksa Male Atine

Ellinikon obuhvata i stambeno naselje Mala Atina, koje se sastoji od pet stambenih kompleksa, među kojima je i Park Rise koji su dizajnirali BIG, od 12 spratova i 50 metara visine, sa 88 stambenih jedinica, kao i Pavilion Terraces, kompleks od sedam zgrada od po šest spratova, projektovan od strane grčke firme 314 Architecture Studio.

Tu je i kompleks Promenade Heights, koji je takođe projektovao 314 Architecture Studio, a koji sadrži devet zgrada okrugle i eliptične osnove koje su međusobno podeljene zelenim centralnim prostorom, a direktno povezane Ellinikon Parkom.

Pavilion Terraces; Vizuelizacija: theellinikon.com.gr

Atrimu Gardens projektovan je kao kompleks organskih građevinskih formacija dizajniran da se vizuelno istakne.

Četvrti po redu je Atrimu Gardens, projektovan od strane prakse Deda & Architects, kao kompleks organskih građevinskih formacija dizajniran da se vizuelno istakne, a sa direktnim pristupom glavnoj pešačkoj ulici i dobrom vezom sa mnogim sadržajima u Ellinikonu.

I na kraju, tu je kompleks Trinity Gardens po projektu studija Tsolakis Architects, koji se sastoji od tri zgrade, sa lakim pristupom prodavnicama u Maloj Atini, parku Ellinikon i na samo 100 metara od mora.

Trinity Gardens; Vizuelizacija: theellinikon.com.gr

U kompleksu od preko 185.000 kvadratnih metara će se naći i The Ellinikon Mall, najveći tržni centar u Grčkoj.

Sa druge strane, arhitekte iz pekinške firme Aedasu, zajedno sa grčkom praksom A&M Arhitekti, vode projekat prostranog Ellinikon Commercial Huba, koji će postati najveći trgovinski, zabavni i poslovni kompleks u Grčkoj, ali i jedan od najvećih u južnoj Evropi.

Objekat će zauzimati površinu od preko 185.000 kvadratnih metara, a i njemu će se naći i The Ellinikon Mall, najveći tržni centar u Grčkoj, koji je zamišljen kao hibridni model „šoping centra budućnosti“, piše Designboom.

Ellinikon Commercial Hub; Vizuelizacija: Aedasu

Čuvanje nasleđa i naglasak na povezanosti

Ellinikon će sadržati i Kulturnu rutu koja će povezati 14 monumentalnih spomenika od velikog istorijskog značaja. Ruta se proteže 12 kilometara i pokriva preko 6,2 miliona kvadratnih metara, a biće otvorena i dostupna svima.

Osim toga, razvoj će pored 50 kilometara pešačkih i biciklističkih staza imati plažu dugu jedan kilometar. Naglasak će biti na električnom prevozu, što je u skladu sa ukupnim etosom projekta za stvaranje čistijeg i održivijeg okruženja za budućnost.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Ana

  Ne ne Grci, ništa vam to ne valja. Previše je tu zelenila, ko će to da zaliva? Malo vam je to m2 za prodaju. Pa kako bre nije planiran zid od zgrada visine bar po 20 spratova uz obalu, da samo odabrani imaju pogled? Neznalice, ne pratite trendove ccc. Ili ipak Srbija ne prati trendove, hm…?

  1. Misko

   Jes vala, malo ja tu vidim betona…

 2. Vitez Koja

  Projekat je najavljen 2014 godine i Eagle Hills je ucestvovao u izboru Developera. Dok je Belgrade Waterfront gotovo zavrsen, za isto vreme “uspeh “Lambda grupe je sto je napravljen jedan park. Eto odgovora na pitanje sta bi bilo da Savskim amgiteatrom da su projekat dobili lokalni tajkuni.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *