Kuće na Santoriniju kao inspiracija; Foto: a_2_architects
Svetski projekti

Tipična grčka kuća u savremenom ruhu

Bela kubična kuća, poput onih na Santoriniju, bila je inspiracija za ovu vikendicu koja je uređena u skladu sa 21. vekom.

Klasična priča. Jedan francuski par zaljubio se u grčko ostrvo Sifnos, pa je odlučio, a šta drugo, da baš tu sagradi svoju kuću za odmor. U tome im je pomogao atinski arhitektonski studio a_2_architects koji je projektovao vikendicu na padini ostrva sa zapanjujućim pogledom na Egejsko more.

Severoistočno orijentisana lokacija uslovila je organizaciju prostora, kao i njenu formu koja je u tradicionalnom duhu arhitektonskog nasleđa na Kikladima – dakle, bela kubična kuća poput onih na Santoriniju. Međutim, iako je ovo tipična grčka kuća ona je uređena u skladu sa 21. vekom.

Volumeni su na povezani stazama, terasama i kamenim zidovima, uspostavljajući kontinuitet između izgrađenog i pejzaža.

Kompleks različitih kubusa u beloj završnoj obradi ili u kamenu, zamišljen je kao sistem različitih volumena koji se skladno uklapaju u okolni teren, piše Designboom. Kubični prostori mestimično su prošireni pergolama, koje povezuju unutrašnjost i spoljašnjost kuće.

Volumeni su na različitim nivoima povezani stazama, terasama, kamenim zidovima i pergolama, uspostavljajući na taj način kontinuitet između izgrađenog i pejzaža.

Minimalizam u modi

Klijenti su želeli da enterijer, kao i eksterijer, budu svedeno uređeni, gotovo minimalistički. Prema njihovom zahtevu osmišljen je i prostrani dnevni boravak, kao i velika kuhinja i trpezarija. Kuća sadrži i četiri spavaće sobe, a u okviru kompleksa su i dve smeštajne jedinice za goste.

Klijenti su želeli da enterijer, kao i eksterijer, budu svedeno uređeni, gotovo minimalistički.

Široki ulaz vodi od ulazne zone do glavnog apartmana, kao i do stepenica koje vode ka nižem nivou na kom su smeštene ostale spavaće sobe.

Kameni zidovi inspirisani okruženjem

Sa namerom da se dobije veća privatnost dve smeštajne jedinice za goste, one su organizovane na severnom delu parcele, gde takođe mogu uživati u zasebnim otvorenim prostorima i prekrasnim pogledima.

Život na otvorenom

Viši kameni kubus, u kom se nalaze dnevni boravak i trpezarija, sadrži i pergolu, koja se jednim delom oslanja i na stenu, te je tako stvorena trpezariju i kuhinja na otvorenom.

Kamen, drvo, mermer i oblikovanje čine da se ova kuća odlično uklapa sa ostrvskom arhitekturom.

U kombinaciji sa cementnim podovima, fasade od lokalnog lomljenog kamena, kao i drvene pergole i prozorska okna, skladno se spajaju sa ostrvskom arhitekturom.

U zoni otvorenog bazena može se videti upotreba mermera, koji je dao objektu određenu dozu elegancije, a drveni nameštaj u unutrašnjosti kuće pružio joj je svu potrebnu toplinu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *