Hoće li se Partnenonski mermer ikada vratiti kući? Foto: Wikimedia korisnik Ejectgoose
Aktuelno

Britanski muzej mora da vrati antičke skulpture Grčkoj nakon Bregzita?

Dok Velika Britanija, nakon Bregzita, radi na sklapanju novih trgovinskih odnosa sa Evropom, grčke vlasti koriste povoljnu priliku za njih kako bi u svoju zemlju vratiti davno „izgubljene“ statue.

Naime, grčke vlasti bi mogle da pokušaju da povrate davno migrirani Partenonski mermer, poznat i kao Elgin mermer, odnosno kolekciju klasičnih grčkih statua od mermera, koje su bile deo originalne postavke hrama Partenon.

Skulpture su delo vajara Filadisa i nastale su u periodu između 447. i 438. godine p.n.e. Kolekcija je iz hrama 1798. godine uklonio grof Elgina, a potom ih poklonio britanskim vlastima, te su one i do dana današnjeg izložene u Britanskom muzeju. Velika Britanija i Grčka se decenijama nalaze u sukobu zbog antičkih skulptura, koji je pod zakonski nejasnim uslovima uklonjen iz Grčke.

Partenonski mermer u Britanskom muzeju; Foto: Flickr korisnik Justin Norris

Velika Britanija bi nakon Bregzita trebalo da vrati nezakonito premeštena kulturna dobra u njihovu državu porekla.

Prema izveštaju Rojtersa, Velika Britanija bi nakon Bregzita prema zvaničnom dokumentu koji se odnosi na sve zemlje „trebalo da vrati nezakonito premeštena kulturna dobra u njihovu državu porekla“. Ipak Britanski muzej tvrdi da su oni zakonski vlasnici Partenonskog mermera i da ne žele da ga vrate u Grčku. Muzej je dao izjavu za Rojters u kojoj kažu „da su skulpture deo nasleđa svih ljudi i da one prelaze kulturne granice“.

Grčka je rešena u vraćanju Partenonskog mermera, te su vlasti još tokom 2009. godine otvorile muzej u podnožju Akropolja, koji je osmišljen tako da jednog dana ponovo čuva ove čuvene skulpture, piše Archinect.

Istorija Grčke je u Britaniji; Foto: Wikimedia korisnik Andrew Dunn

I Francuska pod lupom

Pitanje oko Partenonskog mermera povlači i širu problematiku. Smatra se da bi neke evropske zemlje, a posebno Francuska, trebalo da ozbiljnije razmotre vraćanje umetničkih predmeta koje su prisvojile od drugih zemalja tokom kolonijalizacije.

Tako je arhitekta David Adjaye nedavno izabran da projektuje novi muzej u Nigeriji, koji bi jednog dana bio spreman da izlaže radove koji su oteti od ove zemlje tokom perioda kolonijalizacije.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Karolina

    Naravno da treba vratiti! Odavno se gospoda iz Zapadne Evrope kite tuđim perjem, decenijama su vršljali po drugim zemljama, pljačkali, uništavali i eksploatisali prirodna dobra!!! Hehehee…kad budu morali da vrate, neće imati šta da izlažu u svojim muzejima..

Ostavite odgovor

Obavezna polja *