Aktuelno

Zemun postaje luka za velike brodove

Zemun je još pre 200 godina imao poznatu evropsku luku u koju su dolazili brodovi iz Beča i drugih podunavskih gradova. Na žalost, danas u ovu beogradsku opštinu ne mogu da pristanu plovila duža od 30 metara. Da će duga tradicija gostoprimstva na reci biti obnovljena postaje sve izvesnije, jer su nedavno završeni istražni radovi i projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju pristana za putničke brodove.

Prema projektu novosadskog „Hidroinvest DTD“, pristan dugačak 80 metara zamišljen je kao vertikalni kej koji će moći da primi putničke brodove dužine i do 120 m. Procenjena vrednost pristana je oko 80 miliona dinara, dok za izgradnju 475 m novog keja treba obezbediti 185 miliona dinara.

– Pristan će se nalaziti uzvodno od sadašnje „Stare Kapetanije“, odnosno na polovini rastojanja između keja i restorana „Venecija“. Pristan će biti smešten u sklopu novog keja, odnosno budućeg kejskog zida od kamena sa donjom stazom za pešake u širini od 6 m i gornjim platoom čija će širina biti od 10 m do 25 m.

Zbog izgradnje pristana i keja neophodno je ukloniti otpad iz korita reke, pri obali, gde se decenijama nanosio i taložio.

Celokupna izgradnja, kao i dovoz materijala, biće izvršen „sa vode“ odnosno plovnim putem, s obzirom na da je sama lokacija budućeg pristana u gradskom jezgru. Suvozemnim putem gotovo je nemoguć transport zbog uzanih ulica i velike frekvencije saobraćaja.

(eKapija)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Luzni

    Munze kalu? Vrh brate!

  2. Strija

    Cekaj, ne kontam gde ce ovo tacno biti?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *