Aktuelno

U pripremi zakon o pomoći građevinskoj industriji

Vlada Srbije će u narednih nekoliko nedelja uputiti Skupštini Srbije predlog zakona o pomoći građevinskoj industriji na usvajanje po hitnom postupku, najavio je danas ministar prostornog planiranja Oliver Dulić.

„Zakon će predvideti ubrzane procedure za izbor najpovoljnijeg ponuđača za državne investicije u oblastima u kojima postoji potreba za građevinskom operativom“, rekao je Dulić na okruglom stolu o izmenama zakona o planiranju i izgradnji, koji organizuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj.

On je rekao da će se ubrzavanjem procesa javnih nabavki ući u velike investicije u stanogradnji, putevima, rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji objekata neophodnih za državu.

Dulić je naveo da je građevinarstvo zbog krize u velikom problemu i da je jedini način da bi se izvuklo iz krize da država bude investitor.

Prema njegovim rečima, država nije zakasnila sa ovim zakonom, koji bi trebalo da oporavi građevinski sektor, jer je sada jedini mogući trenutak kada je to moglo da se uradi.

Dulić je rekao da je država spremna da uradi potrebne izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kako bi se taj zakon efikasnije sprovodio, ali da će glavni stubovi zakona ostati nepromenjeni.

On je rekao da je legalizacija u Srbiji uspela i da tu nema potrebe za popravkama, dodajući da je 670.000 građana ušlo u proceduru legalizacije i da će za tri do pet godina u Srbiji svi objekti biti legalizovani.

„Aktivnosću inspekcija na terenu trudimo se da se svaka nelegalna gradnja spreči“, rekao je Dulić.

Dulić je rekao i da je plan da do 2012. godine svi gradovi i opštine u Srbiji imaju prostorni plan i regulacioni plan na osnovu koga može da se izda građevinska dozvola.

(Beta)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Djole

    Nema nama pomoci….

  2. Kuzmanovic

    Bas me interesuje kakav ce to zakon biti i da li ce biti obavezujuci!

    Poz!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *