Ručno crtana perspektiva kuće Hollyhock House
Aktuelno

Rajtov projekat za kuću koju je zaštitio UNESCO sada je dostupan onlajn

Svi zainteresovani za čuvenu kuću Hollyhock House sada imaju onlajn pristup celokupnoj dokumentaciji Frenka Lojda Rajta i to potpuno besplatno.

Šest meseci nakon što je ovaj objekat proglašen UNESCO svetskim nasleđem, Odsek za kulturu grada Los Anđelesa učinio je pristupačnim obimnu digitalnu arhivu ove kuće, za koju je projekat urađen 1918. godine. Ovo je ujedno i prvi objekat moderne američke arhitekture u Los Anđelesu koji se nalazi na listi svetske baštine.

„Sada svi koji su zainteresovani za rad Frenk Lojd Rajta, mogu pregledati dokumenta koji su prethodno bila dostupna samo stručnjacima.“, istakao je Jeffrey Herr, kustos Hollyhock House.

Preko 500 crteža i skica istorijske dokumentacije sada je po prvi put javno dostupno, te se sada može upotpuniti iskustvo istraživanja objekta koje je do sada bilo moguće samo tokom obilaska kuće.

Preko 500 crteža i skica Frenka Lojda Rajta sada je po prvi put dostupno javno.

Zahvaljujući onlajn dokumentaciji, sada je moguć uvid u mnogobrojne arhitektonske detalje i crteže nameštaja, kao i projekte obnove, restauracije, koji su se tokom godina odvijale na imanju površine 14.4 hektara, piše Archpaper.

„Uvid u dokumentaciju omogućava svima koji su zainteresovani da imaju dublji uvid u istoriju ove nekretnine.“, rekla je Danielle Brazell, generalni menadžer DCA.

Poklon gradu

Čuveni Rajtov objekat izveden je 1921. godine za kolekcionara umetninama Aline Barnsdall, koji je objekat nedugo zatim, 1927. godine, poklonio gradu pod uslovom da California Art Club može da koristi objekat kao svoje sedište kroz petnaestogodišnju zakupninu. Nakon što se klub preselio 1942. godine na drugu lokaciju mesto je preimenovano u Barnsdall Park i od tada je bilo domaćin brojnih događaja i izložbi.

Digitalnoj arhivi možete pristupiti na ovom linku.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *