Kuća Fallingwater i dalje je jedan od najuzbudljivijih projekata nastalih po zamisli Franka Lloyda Wrighta
Arhitektura

UNESCO lista Svetske baštine uskoro bogatija za 8 malih arhitektonskih čuda

Čak osam objekata koje je projektovao slavni američki arhitekta Frenk Lojd Rajt možda će se naći na UNESCO listi Svetske baštine.

Tokom svoje duge karijere, Frenk Lojd Rajt je, između ostalog, uspeo da sliku klasičnog američkog doma izvrne naopačke i od njega napravi nešto zaista uzbudljivo. Iako je prošlo čak 60 godina od njegove smrti, Rajtova nikad zaboravljena dela i dalje su prisutna na arhitektonskoj sceni, bilo to u obliku LEGO skulptura, funkcionalnih minijatura ili živopisnih digitalnih rendera. I po svemu sudeći, njegov uticaj nimalo ne jenjava.

Šta više, organizacija posvećena očuvanju Rajtovih dela, u novembru je predložila osam njegovih najpoznatijih objekata za koje se smatra da zaslužuju da se nađu na UNESCO listi Svetske baštine.

Konačna odluka o inkluziji ovih radova na pomenutu listu biće doneta i objavljena u julu godine. U nastavku sledi kratak osvrt na ova Rajtova dela.

1. Taliesin West

Taliesin West, Skotsdejl, Arizona (1938); Foto: Andrew Pielage

Rajtova kuća u Arizoni bila je njegova intimna zimska rezidencija usred arizonske pustinje u kojoj je mahom provodio svoje slobodno vreme. Danas je ona centar Fondacije Frenk Lojd Rajt i istoimene arhitektonske škole.

2. Fallingwater

Fallingwater, Pensilvanija (1936-1939); Foto: Western Pennsylvania Conservancy

Tokom tridesetih, smatrali su je krunom Rajtovog organskog pristupa arhitekturi, pa se tako i dan danas smatra jednim od najupečatljivijih radova u njegovoj karijeri. Kuću su završili njegovi klijenti Edgar i Liliane Kaufmann kojima je arhitekta poželeo da vodopad postane integralni deo njihovih života. Više o „najlepšoj kući na svetu“ pročitajte ovde.

3. Gugenhajmov muzej u Njujorku

The Solomon R. Guggenheim Museum, Njujork (1956-1959); Fotografija je preuzeta iz digitalne arhive muzeja

U pitanju je voljeno delo koje će zauvek ostati vezano za ime slavnog arhitekte. Dugo je bilo smatrano jednim od najvažnijih arhitektonskih objekata u SAD.

4. Taliesin

Taliesin, Spring Grin, Viskonsin (1911-1959); Foto: Andrew Pielage

Dom sa kojim je počela Rajtova neobična arhitektonska avantura. Podigao ga je zajedno sa svojom porodicom na imanju svog dede i nazvao Taliesin po antičkom velškom pesnikom. U njemu je Rajt živeo, držao svoj studio, zatim školu, kao i ogromno poljoprivredno imanje.

5. Prerijska kuća u Čikagu

Frederick C. Robie House, Čikago, Ilinois (1910); Foto: Nick Abele

Dugačka horizontalna kuća naizgled napravljena od dva pravougaonika jedno je od Rajtovih ranijih dela kojim je definisao poseban pravac u rezidencijalnoj arhitekturi – njemu svojstven prerijski stil.

6. Hram jedinstva

Hram jedinstva, Oak Park, Ilinois (1906-1909), Foto: Unity Temple Restoration Foundation

Nakon što je univerzalistička crkva koja je originalno stajala na ovom mestu tragično izgorela nakon udara groma, restauracija objekta dodeljena je upravo Rajtu. Novi objekat podeljen je u dve celine – svetovnu i duhovnu – koje su povezane dugim hodnikom i u koje ukupno može da se smesti oko 400 vernika.

7. Kuća porodice Jacobs

Kuća porodice Jacobs, Medison, Viskonsin (1936-1937), Foto: Joe Koshollek

Početkom 20. veka, Rajt je osmislio termin „Usonia“ i njime definisao svoju viziju nove pristupačne arhitekture koja se oslobodila evropskih konvencija i odgovorila na američki pejzaž. Njegova ekonomična kuća u Medisonu odlično se uklapa u taj opis, a zanimljivo je da je njena izgradnja koštala svega 5.000 dolara. Nešto kasnije, napravljene su izmene u kuhinji koja je poprimila uticaj klasičnog američkog rančerskog stila.

8. Hollyhock

Kuća Hollyhock, Los Anđeles, Kalifornija (1918-1921); Foto: Joshua White

Stil kojim se Rajt vodio tokom projektovanja ove neobične kalifornijske kuće teško je okarakterisati, ali nesumnjivo je da se radi o vrlo izazovnom projektu unikatnog izgleda. Osmišljen kao pola kuća pola vrt, ovaj objekat krase brojne terase, kolonade i pergole koje unutrašnji prostor spajaju sa spoljašnjim. Umerena kalifornijska klima omogućila je i postavljanje bujne terase na krovu sa koje se pruža fantastičan pogled na Los Anđeles i holivudska brda.

Izvor: DesignBoom

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *