Nova zgrada na starom pozorištu; Foto: Kobayasi Kenji Photograph Office
Svetski projekti

Novi hotel Kengo Kume lebdi iznad tradicionalnog pozorišta u Osaki

Arhitekte su odale počast originalnom izgledu pozorišta uvodeći smaknutu aluminijumsku fasadu koja ostavlja prostora da objekat ispod diše.

Pozorište u Osaki, remek-delo japanskog arhitekte Togoa Muranoa iz 1958. godine, poznato po karakterističnim karahafu zabatima, dobilo je nadgradnju. Naime, hotel Royal Classic čiji projekat potpisuje proslavljeni arhitekta Kengo Kuma, urađen je tako da se nadvija iznad postojećeg objekta. Uz revitalizaciju pozorišta, urađena je nova struktura koja odaje počast čuvenom objektu sa polovine prošlog veka na način da mu se ne suprotstavlja već da izgleda kao lebdi iznad njega.

Foto: Kobayasi Kenji Photograph Office

Tanki i elegantni konstruktivni ali i estetski elementi primenjeni su na eksterijeru i u enterijeru novog hotela.

Primarni cilj projekta bio je povezivanje bloka sa Namba četvrti, jednim od glavnih gradskih centara kulture, te je novi objekat povezan velikim prolazom sa okolnim ulicama u zadnjoj zoni bloka, piše Designboom. Arhikte iz KKAA su odale počast i sačuvali originalni izgled pozorišta, dok se novi objekat nadvija nad postojećom zgradom ostavljajući dovoljno prostora da diše.

Foto: Kobayasi Kenji Photograph Office

Karahafu zabati su bili glavna inspiracija, što se može videti na primeni tankih i elegantnih kako konstruktivnih tako i estetskih elemenata i na eksterijeru i u enterijeru novog hotela.

Foto: Kobayasi Kenji Photograph Office

Aluminijumska rebra

Prefabrikovani betonski i aluminijumski paneli korišćeni su prilikom obnove karahafu zabata na objektu Togo Muranoa, dok je fasada novog hotela obmotana aluminijumskim rebrima.

Foto: Kobayasi Kenji Photograph Office

Očuvan delikatan stil

Arhitekte su kroz projekat hotela očuvale delikatan stil blisko povezan sa japanskim elementima dizajna karakterističnim za sredinu prošlog veka.

Foto: Kobayasi Kenji Photograph Office

Hotel Royal Classic u centru Osake otvoren je za turiste, a enterijer soba izgleda ovako:

Foto: Kobayasi Kenji Photograph Office

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *