Najistaknutiji primer brutalizma u SAD: Foto:  Anton Grassl
Svetski projekti

Brutalizam u novom LED ruhu

Obnovljena gradska kuća Bostona je bez ikakve sumnje sačuvala svoje brutalističke korene, ali su fasada i enterijer dobile duh savremenog doba.

Na svoju 50. godišnjicu, gradska kuća u Bostonu dobila je novi izgled zahvaljujući projektu lokalne arhitektonske firme Utile. Ovaj objekat poznat je kao jedan od najpoznatijih primera brutalizma u Sjedinjenim Američkim Državama, te je i nakon rekonstrukcije zgrada sačuvala svoje postojeće arhitektonske karakteristike.

Gradska kuća u Bostonu izgrađena je 1968. godine prema projektu biroa Kallmann, McKinnell & Knowles i predstavlja jedan od retkih primera brutalizma u Americi. Složena struktura izvedena je kroz primenu betona kako u eksterijeru tako i u enterijeru.

Foto: Anton Grassl

Ceo sistem LED osvetljenja organizovan je na tako da se noću skrene pažnja na razigranost betonske fasade.

„Gradska kuća je poznata kao jedan od najvažnijih opštinskih zgrada u SAD ali je međunarodno priznati primer brutalizma. Novi dizajn imao je za cilj da izrazi osavremenjenu i transparentniju formu zgrade, a da se pritom sačuva što više ključnih postojećih karakteristika.“ – rekle su arhitekte iz biroa Utile.

Firma Utile sarađivala je sa Odeljenjem za javne prostore u Bostonu kako bi se kreirao što bolji tim koji bi radio na projektu obnove objekta.

Cilj projekta bio je da se stvori privlačniji i efikasniji javni prostor, a da se pritom zgrada ne promeni mnogo, već da se dodatno naglase značajne karakteristike. To je urađeno spoljašnjom LED rasvetom koju je izvela firma LumenPulse. Ceo sistem osvetljenja organizovan je na tako da se noću skrene pažnja na razigranost betonske fasade.

Foto: Anton Grassl
Foto: Anton Grassl

Naglašavanje originalne strukture

U unutrašnjosti su sačuvani elementi poput rešetkaste plafonske konstrukcije i masivnih stubova, kao i originalne podne pločice i grubi betonski zidovi, kako bi naglasili originalnu strukturu u odnosu na nove staklene zidove i druge elemente izvedene od opeke.

Tokom razvijanja projekta, arhitekte su se konsultovale i sa arhitektom Michael McKinnell, jednim od vodećih arhitekti na originalnom projektu zgrade. McKinnellovo mišljenje je bilo da bilo kakav novi predlog dizajna mora biti „pojačan“, piše Dezeen.

Foto: Anton Grassl

Impresivni lobi

Najveće promene mogu se videti u reorganizovanom prostoru lobija, koji je sada dizajniran kao velika ulazna zona. Krivudavi drveni volumena formiraju prostor za sedenje, recepciju i kafe. Ovaj prostor na prizemlju sada je prohodan i organizovan tako da usmerava kretanje posetilaca.

Pre rekonstrukcije u ovom prostoru su sadržaji bili zbijeni jedni uz druge što je često dovodilo do stvaranja gužve. Takođe, prizemlje je prošireno za prostoriju koja ranije nije bila u funkciji, te je sada u tom delu organizovana zona za obezbeđenje i skener.

Foto: Anton Grassl

Javnost je bila za rušenje

Ovaj projekat obnove gradske kuće podelio je mišljenje javnosti. Dok neki stanovnici Bostona misle da je objekat generalno bezvredan i voleli bi da bude srušen, drugi, poput Marty Walsha, gradonačelnika Bostona, veruju u obnovljeni objekat i da će on poboljšati funkcionisanje ove javne ustanove.

Šema kretanja posetilaca i zaposlenih u zoni lobija

Foto: Anton Grassl

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Misko Ivcevic

    Gradska Kuća?

    Kakva bre ljudi gradska kuća? To nam je opština. Ako je već “municipal” pravilno prevedeno kao “opštinska”, zašto ne bi mogao „city hall“ da bude opština?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *