Kuća od 223 kvadrata inspirisana ambarima i mostovima; Foto: Paul Warchol
Svetski projekti

Kuća poput mostova okruga Medison

Izgrađena na stenovitom brdu, uz paletu ekoloških materijala, Ledge House se suptilno uklapa u svoje okruženje… ali i arhitektonsko nasleđe

Njujorški arhitektonski studio Desai Chia Architecture potpisuje projekat kuće u Konektikatu, smeštenu na vrhu stenovitog brda, koju karakteriše crno kedrovo drvo i veliki prozori koji uokviruju pogled na okolnu prirodu.

Kuća površine 223 kvadrata ima dvovodni krov i jednostavnu formu koja je inspirisana tradicionalnom arhitekturom ambara, kao i obližnjim natkrivenim mostom koji izgleda kao onaj iz okruga Medison.

Most okruga Konektikat; Foto: Paul Warchol

Forma kuće inspirisana je tradicionalnim ambarima, kao i obližnjim mostom koji izgleda kao onaj iz okruga Medison.

Fasada objekta izvedena je od ugljenisane kedrovine, koja je dodatno zatamljena japanskom tehnikom shou sugi ban, a struktura je zatvorena dvovodnim crnim krovom izvedenim od aluminijuma.

„Klijenti kuće Ledge House želeli su da dizajniramo za njih novi dom koji bi reflektovao istoriju Konektikata, zajedno sa paletom materijala za koju su tražili da bude ekološki prihvatljiva, kao i da se dobro uklapa sa izazovnom lokacijom na velikom kamenoj litici.“, rekli su za Dezeen arhitekte iz biroa Desai Chia Architecture.

Kako bi izveli jednospratnu strukturu, sa što manje uticaja na okruženje, arhitekte su proširile temelje postojeće vikendice, te se na taj način i uštedeo novac i smanjila količina građevinskog otpada.

Presek; kuća je nastala na starim temeljima

Kuća je sagrađena na proširenim temeljima stare vikendice.

Crna fasada, zeleno drveće; Foto: Paul Warchol

Prirodna ventilacija

Pravougaoni prozori nalaze se sa obe podužne strane kuće, te osim što otvaraju prekrasne poglede, omogućavaju i kontrolisanu cirkulaciju vetra te se na taj način kuća po potrebi hladi.

Nije loše za slave… Foto: Paul Warchol

Ogroman dnevni boravak nastavlja se na prostranu terasu s jedne i šljunkovitu platformu s druge strane.

Prostrana terasa, smeštena je na strani padine, te se boraveći na njoj može uživati u otvorenom pogledu. Na suprotnoj strani, usmerenoj ka šumi nalazi se šljunkovita platforma na koju se direktno može stupiti iz dnevnog boravka i kuhinje.

„Dnevni boravak, smešten između spavaćih soba, omogućava vlasnicima i njihovim gostima da se druže i ovom otvorenom prostoru smeštenom između terase i platforme sa druge strane.“, dodale su arhitekte.

Panika! A gde je televizor? Foto: Paul Warchol
Kamin nasred srede; Foto: Paul Warchol

Kako bi se prostorije vizuelno razdvojile, postavljeno je betonsko ostrvo u koje je ugrađen kamin.

U unutrašnjosti, najveći deo kuće čini otvoreni koncept dnevnog boravka i kuhinje sa trpezarijom. Kako bi se kuhinja i trpezarija ipak vizuelno razdvojile od dnevnog boravka, između je postavljeno betonsko ostrvo u koje je ugrađen kamin.

Navuci zavese. Kako misliš nema ih? Foto: Paul Warchol

Kontrast u enterijeru

Materijalizacija ovog prostora kao i ostatka kuće izvedena je kroz glatke bele zidove, svetle drvene podove, koji su u finom kontrastu sa crnim eksterijerom.

Beli enterijer u crnoj kući; Foto: Paul Warchol

Master spavaća soba smeštena je na jednom kraju podužne kuće, dok su dve manje sobe na suprotnoj strani.

Pronađi gde je izbrisan fotoaparat… Foto: Paul Warchol

Osnova kuće

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *